sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom vrijeđanja novinarke

U sklopu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući i uznemiravanje na temelju spola kao oblik takvog nasilja, na nacionalnoj razini sklopljen je Sporazum o suradnji s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza i Udrugom profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige, a na kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo između Hrvatske i Makedonije, dana 24. ožujka 2007. godine, hrvatski reprezentativci izašli su na teren u promotivnim dresovima na kojima je s prednje strane bio otisnut slogan Kampanje, a na poleđini slika plakata o nasilju nad ženama.

Prema izričitoj odredbi čl. 6. stavka 4. Zakona o ravnopravnosti spolova zabranjena je diskriminacija na temelju spola, a prema odredbi čl. 13. stavka 1. istog Zakona zabranjena je diskriminacija na području zapošljavanja i rada u javnom i privatnom sektoru.

Prema odredbi članka 8. uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavljaju diskriminaciju u smislu ovoga Zakona.

Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Spolno uznemiravanje je svako neželjeno verbalno ili neverbalno, odnosno fizičko ponašanje spolne naravi, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Zakonom se predviđa i sudska zaštita u slučaju diskriminacije.

Kako je očito da je novinarka dnevnog lista 24 sata Romana Eibl obavljala svoj posao u trenutku kada je izvrijeđana od strane Zdravka Mamića upućivanjem uvreda koje se vežu isključivo uz žene, osim nedopustivim uvredama upućenim na račun svih novinara i novinarki, svjedočili smo i nasilju nad ženama i njihovoj diskriminaciji. Stoga ne možemo svesti takvo ponašanje na remećenje javnog reda i mira i privatnu reakciju tužbom za uvredu ili prijetnju.

Iznimno važnim smatram što se novinarka suprotstavila takvom ponašanju kao neželjenom kao i to da se redakcija "24 sata" suprotstavila toj vrsti diskriminacije, jer time ispunjava svoju zakonsku obvezu zaštite zaposlenice od neugodnog, ponižavajućeg, neprijateljskog i uvredljivog okruženja što uključuje i osobe s kojima dolazi u doticaj u obavljanju posla.

Gromoglasna šutnja svih ostalih, naročito onih sportskih djelatnika koji navodno sudjeluju u kampanji koja se vodi pod sloganom „Za nasilje nema opravdanja“, zato je posebno mučna.