Javno priopćenje povodom izjave gradonačelnika Zagreba

Unatoč svim naporima koji se čine na suzbijanju nasilja, uključujući i nasilje nad ženama, i posljednjih dana svjedočimo izjavama pojedinaca koje, iako na različit način, te napore objektivno obezvrjeđuju. Prema pisanju više medija, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izjavio je na Konferenciji "Gradom protiv nasilja“ da „žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva“. Izjava vrijeđa i žene i nenasilne muškarce te podržava opasne stereotipe.

Kako se radi o javnom govoru, bez obzira na kontekst, ta izjava ohrabruje muškarce koji nasilno komuniciraju, jer nije za očekivati da će oni ispitivati „kontekst“ gradonačelnikove izjave, nego će je primiti kao dokaz svoje navodne popularnosti među ženama.

Stereotipi o muškarcima i ženama mogu dovesti do najtežih oblika nasilja nad ženama, čemu smo, ne tako davno, svjedočili kada je muškarac optužen za ubojstvo i pokušaj silovanja izjavio “Kakvo bih muško bio da nisam pokušao“.

Što se tiče vrijeđanja žena, uključujući i novinarku „Večernjeg lista“ od strane vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i savjetnika uprave Zagrebačkog holdinga Stipe Čorića, o kojem izvještavaju mediji, te izjave, zbog njihove kontradiktornosti, nije moguće ispitati bez uključivanja tijela progona. Stoga ću napise o toj izjavi/ama dostaviti Državnom odvjetništvu radi ispitivanja eventualne osnovanosti pokretanja kaznenog postupka.

Share