sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica na N1 TV o obiteljskom nasilju i spolnom uznemiravanju

N1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, gostovala je u emisiji Newsroom na N1 TV na temu obiteljskog nasilja i seksualnog uznemiravanja u HUP-u. Govorila je o porastu prekršajnih (za 25%) i kaznenih djela (za 33%) obiteljskog nasilja u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje prošle godine te se osvrnula na porast istoga u okviru restriktivnih mjera kretanja zbog epidemije korona virusa.

O porastu iopasnostima ove neprihvatljive društvene pojave govorilo se i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pravobraniteljica je objasnila postupanje institucije i pomno praćenje slučaja seksualnog uznemiravanja u HUP-u od strane nadređene muške osobe prema podređenim djelatnicama i to od samog početka kada su se žrtve obratile upravo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova do upozorenja HUP-u i traženja očitovanja i podizanja kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Pravobraniteljica je naglasila i važnost obrazovanja za nenasilje od najranije dobi kao i ulogu medija u osvještavanju javnosti o problematici rodno utemeljenog nasilja. U tom kontekstu spomenula je i Medijski kodeks o profesionalnom i senzibiliziranom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu koji je izdala u okviru EU projekta kojeg je nositeljica.

Iz medija:

N1 Vijesti, 23.4.2020.

Nacional, 23.4.2020.

dalmacijadanas.hr, 23.4.2020.