sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje povodom fizičkog napada na američke vojnike istospolne orijentacije u Zadru

logoprsmaliPravobraniteljica za ravnopravnost spolova s posebnom pozornošću prati kršenje prava spolnih i rodnih manjina. U svakom slučaju fizičkog nasilja Pravobraniteljica pokreće postupak sukladno svojim nadležnostima i traži od policije izvješće o poduzetim mjerama u pronalaženju i sankcioniranju počinitelja nasilja. Vezano za jučerašnji slučaj u kojem su u zadarskom klubu fizički napadnuta i pretučena dva američka vojnika istospolne orijentacije od strane više muških osoba, Pravobraniteljica također provodi ispitni postupak u okviru kojeg je uputila zahtjev Ravnateljstvu policije kako bi utvrdila je li bilo propusta.

Općenito govoreći zločin iz mržnje je propisan čl.87.st.21. Kaznenog zakona kao otegotna okolnost koja postoji kada je neko kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, jezika, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom 2018., nisu zabilježena kaznena djela vezana za zločin iz mržnje motivirana spolnom orijentacijom, a zabilježeno je 77 prekršaja iz čl.25.st.1. Zakona o suzbijanju diskriminacije. S obzirom na to da se službene evidencije prekršaja vode na način da ih nije moguće razvrstati po diskriminacijskoj osnovi kojom su isti motivirani, ne postoji podatak o tome koji je broj prekršaja od navedenih 77, motiviran predrasudom na temelju spolne orijentacije.

Pravobraniteljica godinama ukazuje na potrebu vođenja evidencija razvrstano prema diskriminacijskoj osnovi i za prekršaje i za kaznena djela. U suprotnom nije moguće izraditi valjanu analizu niti utvrditi pravo stanje u konkretnom području.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Višnja Ljubičić, dipl.iur.