sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Priopćenje Pravobraniteljice vezano za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda veslačici iz Betine

logoprsmaliSlučaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda veslačici iz Betine od strane supruga njezine rođakinje, a do čega je došlo na njezinom radnom mjestu, ukazuje još jednom na to koliko je važno da policijski djelatnici i djelatnice jasno prepoznaju djela rodno uvjetovanog nasilja, neovisno o tome je li počinitelj suprug, bivši ili sadašnji partner ili muški član šire obitelji. Stoga Pravobraniteljica ponovo naglašava važnost educiranja stručnih osoba kako bi u općoj brutalizaciji rodno uvjetovanog nasilja prepoznali razne oblike njegove manifestacije i ispravnim kvalifikacijama omogućili promptno i učinkovito procesuiranje. Naime, nerijetko se događa da se ovakva vrsta rodno utemeljenog nasilja u obitelji često povezuje s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, odnosno kvalificira kao prekršaj remećenja javnog reda i mira.

Ono što treba istaknuti kao pozitivno je reakcija žrtvinih sugrađanki koje nisu pristale da šutke prijeđu preko nasilja nad svojom kolegicom i nisu dozvolile da se ono minorizira kao prekršaj. Svojim javnim, aktivističkim pristupom, pokazale su svoju građansku odgovornost koja je također važan dio suzbijanja nasilja prema ženama i ukazivanja na slabosti sustava.

Odmah po saznanju o navedenom slučaju, kontaktirali smo nadležna tijela i provodimo ispitni postupak u skladu sa svojim ovlastima, kako bismo mogli utvrditi je li policija imala ranija saznanja o prijetnjama ili fizičkim nasrtajima u konkretnoj obitelji, je li mogla preventivno djelovati te zbog čega je prvotno nanošenje teških tjelesnih ozljeda kvalificirano kao remećenje javnog reda i mira. Sukladno utvrđenom uputiti ćemo nadležnim tijelima upozorenje i preporuke zbog propusta u radu kako bi se prevenirali budući slični slučajevi.

Višnja Ljubičić, dipl.iur.
pravobraniteljica za ravnopravnost spolova