sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Gostovanje u emisiji Zoom Zagreb, Z1 TV

srdjanZ1webU emisiji „Zoom Zagreb“ Z1 televizije predstavljen je EU projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt je predstavio je koordinator EU projekta, Srđan Kerčević. Posebno je naglašena analiza medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja prema ženama koju je Pravobraniteljica objavila 2018. godine, a u kojoj je analizirano 3.499 članaka prikupljenih s pet internetskih portala: jutarnji.hr, večernji.hr, index.hr, 24sata.hr i T-portal.hr u razdoblju od pet godina (2012.-2016.). Koordinator EU projekta istaknuo je da, temeljem rezultata analize Pravobraniteljice, u čak 93% članaka nije zamućen identitet žrtve ili počinitelja, te da se u gotovo trećini članaka navodi fotografija kuće, stana ili adrese žrtve ili mjesta počinjenja zločina čime se utječe na dostojanstvo i zaštitu identiteta žrtve.

Istaknuta je potreba za kontinuiranom edukacijom i prevencijom nasilja prema ženama te uključivanje svih dionika u proces suzbijanja nasilja prema ženama i femicida kako bi se izbjegla dvostruka viktimizacija žrtve. U emisiji je prikazan i dokumentarni film „Žene, mediji, nasilje“ izrađen u okviru EU projekta.

U emisiji je predstavljena i „Analiza medijskog izvještavanja o slučajevima femicida 2012.-2016.“, koju je ispred partnerske organizacije Ženska soba- Centar za seksualna prava, predstavila aktivistica Sanja Sarnavka, jedna od autorica Analize.

Publikacije su dostupne na internetskim stranicama projekta VAWA: http://vawa.prs.hr/publikacije/ .