sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica sudjelovala u emisiji "Točka na tjedan" N1TV

N1 14 7 IstanbulskaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na N1 TV u emisiji „Točka na tjedan“ na temu nasilja prema ženama i provedbe ratificirane Istanbulske konvencije. Pravobraniteljica je rekla da još uvijek treba uskladiti brojne zakone, a navodeći posljednje podatke o nasilju prema ženama, prekršajna i kaznena djela, naglasila je kako zasigurno postoji i siva brojka jer žrtve ne vjeruju institucijama, a kazne počiniteljima ne odvraćaju jer su preblage. 

Pravobraniteljica je u intervjuu govorila i o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, o trendu porasta kaznenih oblika nasilja, o još uvijek nereguliranom partnerskom nasilju ili preuzimanju progona počinitelja nakon što žrtva zbog straha ili neugode sama odustane. 

Spomenula je i problematiku rada skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji, potrebu sustavne edukacije tolerancije, nenasilja i ljudskih prava u odgojno-obrazovnom sustavu kao i potrebu usklađivanja privatnog i poslovnog što je bilo u fokusu nedavno završenog drugog EU projekta kojem je Pravobraniteljica bila nositeljica: „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena - usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“.

N1TV, 14.7.2018.