sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNO PRIOPĆENJE POVODOM EMITIRANJA SKEČA "ZURKINA ŠKOLA NAVIJANJA"

logoprsmaliHumorističnim formatom ne može se opravdavati medijski sadržaj koji nije u skladu s odredbama zakona i koji ignorira društvene vrijednosti za koje se zalažemo. Iako se HTV još 2008., kada je skeč kreiran, na kraju svakog Zurkina priloga ogradila očitovanjem da je sadržaj djela u potpunosti fikcionalan, time nije umanjena odgovornost HTV-a za emitiranje sadržaja koji je uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući temeljem spola te stoga nije u skladu sa zakonskim odredbama, odgovornostima koje je HRT preuzela temeljem "Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022." kao i obvezujućim međunarodnim dokumentima.

Hrvatska radiotelevizija je javni servis svih građana i građanki i dužna je, i zbog svog statusa i zbog svog utjecaja, voditi računa o načinu prikazivanja žena i muškaraca temeljem spola, budući da je ravnopravnost spolova ustavna kategorija, a da je odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova, koji je organski zakon, zabranjeno javno prikazivati osobe na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način temeljem spola (čl.16.st.2.). Ovaj skeč upravo to čini.

Stoga, Hrvatska radiotelevizija za ovaj slučaj mora preuzeti odgovornost jer je u konkretnom sadržaju dozvolila, s jedne strane promoviranje seksizma i spolnih stereotipa koji žene prikazuju na izrazito ponižavajući i omalovažavajući način ("slabe su na frajere, lovu, aute i bunde", "ako ta žena nema kaj radit doma..", "nogomet nije za žene" i sl.), a s druge stavova koji govore u prilog društveno neprihvatljivog ponašanja nasilja prema ženama ("zato ju novčanikom opalite po labrnji tak da se od parkiranog auta odbije u izlog krznarije", "udarajte žene gdje su najslabije" i sl.).

Nedopustivo je da javna televizija, ali i bilo koji drugi javni medij, smatra primjerenim emitirati sadržaje koji se šale na račun nasilja prema ženama u situaciji u kojoj su u posljednjih pet godina u Hrvatskoj 90 žena ubili njihovi supruzi/partneri/bivši supruzi ili bliske osobe, a femicid čini 25-30% svih ubojstava.

Podsjećam, također, da je Republika Hrvatska nedavno ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja koja u čl. 17.st.1. propisuje medijima "donošenje smjernica i autonomnih standarda odgovornog ponašanja za sprečavanje nasilja nad ženama i povećavanje poštovanja njihovog dostojanstva". Ovaj tzv. humoristični prilog svjedoči o velikom propustu uredništva HTV-a jer je učinak ovakvih sadržaja suprotan borbi protiv nasilja prema ženama, a žene su prikazane na uvredljiv i ponižavajući način.

Ovakvi sadržaji ne doprinose kvaliteti medija, već daju legitimitet onima koji smatraju da je korištenje uvredljivih izraza i spolnih stereotipa kojima se žene omalovažavaju standard komunikacije pa ga onda i sami oponašaju. Stavovi u ovom videu su potpuno neprihvatljivi iz svih zakonskih aspekata koji se odnose na ravnopravnost žena i muškaraca.

Ne zaboravimo da sloboda govora nije apsolutna, već da je njezina granica - govor mržnje. A temelj ovog videa nije humor, već diskriminatorni govor mržnje temeljem spola koji se očituje u pozivu na nasilje prema ženama kao nepoželjnima u tzv. muškoj domeni nogometa.

Prikazivanje žena i muškaraca na degradirajući i uvredljiv način, kao i šale na račun nasilja prema ženama, ne smiju se promovirati, niti opravdavati kao zabavni sadržaj. Naime, sadržaj utemeljen na spolnom stereotipu, vizualno ili tekstualno „upakiran“ u šalu, štos, vic, skeč i sl., potvrđuje i osnažuje spolne stereotipe, što je u izravnoj suprotnosti s naporima da se oni ukinu, jer su prepreka postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Naglašavamo da namjera urednika/ce ili autora/ice ovdje nije bitna, bitan je učinak.

Pričanje viceva u privatnom okruženju ne može se poistovjetiti s javno izgovorenom riječi iz razloga što je njihov učinak različit. Domet privatno prepričanog vica ili šale je sveden na neposredne slušatelje/ice i njihovo (ne)odobravanje istog. Domet javno izgovorenih stavova, od strane javnih
osoba ili preko medijskih sadržaja traži i preuzimanje odgovornosti za izrečeno upravo zbog svog učinka.

Shodno navedenome, a temeljem svojih ovlasti prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, uputila sam upozorenje i preporuku HTV-u i zatražila očitovanje što su poduzeli vezano za upozorenje i preporuku.

Iz medija:

Index.hr, 4.7.2018.

Portal OKO, 4.7.2018.

Attachments:
Download this file (Novosti, 13_7_2018.pdf)Novosti, 13_7_2018.pdf[ ]2042 Kb