sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica gostovala u emisiji Studio 4 HRT-a

studio4Gostovanje oravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Višnje Ljubičić, u emisiji Studio 4. HRT-a, bilo je povodom emitiranja filma „Ravnopravnost“, a koji će se prikazivati na tom programu Hrvatske radiotelevizije. Pravobraniteljica je naglasila da se radi o EU-projektu „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, koji se provodio 2 godine i završio je krajem 2017., vrijednom cca 440.000 eura, a čija nositeljica je institucija Pravobraniteljice. 

Film prikazuje realizaciju projekta i predstavila ga je redateljica Danijela Stanojević te je istaknula važnost teme kojim se film bavi – usvajanje načela ravnopravnosti spolova, uklanjanje rodnih stereotipa, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života te je dala osvrt kako je učenička populacija reagirala na kazališnu predstavu i umjetnički performans, a koji su aktivnosti samog projekta.

Pravobraniteljica se dotaknula pravnih aspekata položaja žena na tržištu rada i svih izazova s kojima su suočene žene obzirom na obiteljskih status i majčinstvo, te koliko je ovaj europski projekt doprinio javnoj vidljivosti i promoviranju važnosti jednakih mogućnosti i jednakih šansi žena i muškaraca.

Urednica emisije Vlatka Kalinić dotaknula se i novog islandskog zakona, za koji je pravobraniteljica Višnja Ljubičić istaknula da je prvi primjer u svijetu kojim se izričito sankcionira kompanije koje nemaju propisani certifikat s razrađenim mjerama za uklanjanje rodnog jaza u plaćama i koje s tim u vezi provode diskriminatornu praksu prema potplaćenim ženama.

Zaključno je istaknuto da se radi o 30 minutnom dokumentarnom filmu, koji predstavlja dodanu vrijednost projekta, putem kojeg će se nastaviti i dalje provoditi projekt te će se prikazivati učeničkoj populaciji u svrhu osvješćivanja i ostvarivanja načela ravnopravnosti spolova u javno društvenom interesu.