sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o udjelu žena u Vladi RH za Dnevnik HTV-a

prsDnevnik22012016Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Dnevnik HTV 1 vezano za udio žena u Vladi RH. Rekla je kako je on u najvišem i najodgovornijem tijelu izvršne vlasti konstantno nizak. Na primjer, od 2000. godine do danas u sastav svake od Vlada uključivao je po 4 žene. S obzirom da se broj resora u pojedinim Vladama mijenjao to je značilo da su žene u Vladama u tom razdoblju bile zastupljene u udjelu od 16% do 24%, ovisno o konkretnoj Vladi. Udio žena u novoj Vladi od 13% najniži je od 2000. godine što se, na žalost, poklapa i sa do sada najnižom zastupljenošću žena u zastupničkom sastavu Sabor Republike Hrvatske koji trenutno iznosi 15%.

Usporedbe radi, prosječna zastupljenost žena u vladama na razini 28 članica Europske Unije iznosi dvostruko većih 28%, što je također i njihov udio zastupljenosti u parlamentima na razini EU28. Unutar 28 EU članica jedino su Mađarska, Malta i Cipar lošije po zastupljenosti žena u vladama, odnosno parlamentima.

Nažalost, vrlo loša zastupljenost žena u najodgovornijim tijelima političkog odlučivanja podudara se sa podjednako lošom zastupljenošću žena u najvišim upravljačkim tijelima trgovačkih društava na hrvatskom tržištu. Na primjer, u upravama dioničkih društava koja posluju u Hrvatskoj žene su zastupljene sa 18%.

Iz navedenog proizlazi da je konstanta i opće pravilo za sva područja, kako u politici tako i u ekonomiji, prisutnost vertikalne segregacije po spolu koju uvjetuje postojanje staklenog stropa s kojim se žene suočavaju na svom putu prema vrhu hijerarhijske ljestvice. Sam vrh hijerarhije je i dalje u velikoj većini rezerviran za muškarce.

Iz tog razloga je potrebno sustavno raditi na mehanizmima osnaživanja žena i stvaranju uvjeta za postizanje jednakog statusa s muškarcima kako u pogledu jednakosti prilika u političkoj participaciji tako i u pogledu ekonomskog odlučivanja. S obzirom na negativan trend umanjenja zastupljenosti žena usprkos činjenici da žene danas predstavljaju kako većinu u ukupnom broju stanovnika tako i u ukupnom broju visoko obrazovanih stanovnika jasno je da Hrvatska mora napraviti veliki iskorak naprijed i početi učinkovite koristiti proaktivne mjere koje već koriste druge EU države i koje jamče uravnoteženija zastupljenost žena i muškaraca na svim razinama kako to i zahtjeva hrvatsko zakonodavstvo.

Nepoštivanje ženske kvote, HRT, 22.1.2016.