sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u Hrvatskoj uživo o poštivanju zakonske odredbe o kvotama

HUZ14012016webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji Hrvatska uživo vezano za (ne)poštivanje ženske kvote na kandidacijskim listama većine stranaka. Pravobraniteljica je govorila o tome kako je zakonskim propisima omogućeno da stranke plaćaju kazne ukoliko ne poštuju zakonsku odredbu o kvotama, što će vjerojatno mnoge stranke iskoristiti. Pravobraniteljica smatra učinkovitijim princip odbacivanja lista koje ne poštuju zakonsku odredbu. Kako će postojeće kazne djelovati vidjet će se prilikom narednih lokalnih i parlamentarnih izbora.

Na pitanje nema li dovoljno žena u politici zato što nisu zainteresirane pravobraniteljica je odgovorila da je to predrasuda jer je nedavno istraživanje pokazalo da su žene u RH zainteresirane za angažman u politici čak više od europskog prosjeka. Ono što treba je mijenjati svijest o tome da politika nije za žene te osigurati javne servise kojima bi se žene rasteretilo od dvostruke opterećenosti zbog toga što su još uvijek one te na kojima leži primarna odgovornost za brigu o kućanstvu i obitelji.

Pravobraniteljica se osvrnula i na činjenicu da još uvijek postoji veliko nerazumijevanja što je to ravnopravnost spolova kao pružanje jednakih mogućnosti i jednakih prava i ženama i muškarcima, pa se često brka s pogrešnim pojmovima rodne ideologije što je, nažalost, to do sada bio slučaj i kod nekih zastupnika i zastupnica.

Snimka dostupna uz članaka: "Velike stranke radije će platiti kaznu nego imati žene na listama", HRT, 14.1.2016.

Premalo žena u novom sazivu Hrvatskog sabora, HRT, 14.1.2016.