sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju za Novosti

novostiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za tjednik Novosti. Vezano za nasilje u obitelji pravobraniteljica je istaknula kako su podaci iz 2014. pokazali da je došlo do ukupnog pada broja prekršajnih djela obiteljskog nasilja (oko 10%), ali da je i razvidan trend porasta ukupnog broja kaznenih djela s elementima nasilja u obitelji. U odnosu na 2013., ukupan broj žrtava ovih kaznenih djela u 2014. je porastao za 24%. Primijećen je i trend brutalizacije obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica se osvrnula i na pritužbe iz područja rada i zapošljavanja koje čine najveći postotak svih pritužbi koje Pravobraniteljica zaprima (oko 69%), a podnose ih uglavnom žene koje se pritužuju na diskriminaciju temeljem trudnoće i materinstva i zbog spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Također, nepovoljniji tretman žena prilikom odlaska u mirovinu generira Zakon o mirovinskom osiguranju koji poslodavci koriste kako bi se riješili starijih zaposlenica.

Što se rodno uravnotežene političke participacije tiče, pravobraniteljica je rekla da je posljednjih godina došlo do afirmacije žena u politici, ali da taj uzlazni trend nije nastavljen na proteklim parlamentarnim izborima jer je u 8. saziv Hrvatskog sabora izabran najmanji postotak žena u posljednjih 25 godina, samo 15%.

Pravobraniteljica je odgovorila i na pitanja vezana uz nedostatak obrazovanja o ravnopravnosti spolova u školskim planovima i programima, zbog čega je i UN Odbor za položaj žena izrazio zabrinutost, te o reproduktivnom i spolnom zdravlju.

Link na članak objavljen u Novostima, 7.1.2016.