sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za portal CroL

crollogoPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu za portal CroL vezano za zločine iz mržnje prema LGBT osobama. Istaknula je kako se instituciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u posljednje dvije godine nije izravno javila niti jedna LGBT osoba koja je bila žrtva zločina iz mržnje. Istovremeno, Pravobraniteljica je primila desetak prijava zločina iz mržnje putem udruga civilnog društva koje bi se mogle razvrstati na prijave događaja vezanih uz Povorku ponosa u Splitu i prijave koje se odnose na govor mržnje u elektronskim medijima, često u sklopu foruma ili društvenih mreža.

Kada se radi o govoru mržnje putem društvenih mreža, Pravobraniteljica redovito traži postupanje od strane policije i državnog odvjetništva, ovisno radi li se o prekršajnom ili kaznenom djelu. Pravobraniteljica godišnje putem udruga primi i nekoliko pritužbi vezanih uz fizičko nasilje prema LGBT građanima i građankama. U takvim slučajevima, Pravobraniteljica pokreće postupak u kojem provjerava je li policija poduzela sve što joj je na raspolaganju kako bi otkrila počinitelje te ih prekršajno ili kazneno procesuirala pred nadležnim pravosudnim tijelima.

Nepovjerenje u sustav: "Žrtve svoje rane zaliječe u tisini, a ohrabreni počinitelji slobodno šeću gradom", CroL, 3.12.2015.