sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava pravobraniteljice za Večernji list o problematici transrodnih osoba

VecernjiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Večernji list vezano za problematiku transrodnih osoba. Navela je kako unatrag nekoliko godina aktivno prati situaciju u kojoj se nalaze rodno-disforične osobe. Spomenula je kako je Zakon o državnim maticama izmijenjen tijekom 2013. kako bi se omogućio upis promjene spola u osobnim ispravama/evidencijama. Izmjenama toga Zakona omogućena je tzv. „administrativna“ promjena spola temeljem rješenja nadležnog matičnog ureda, koji o tom zahtjevu rješenje donosi na osnovu mišljenja nadležnog tijela (Nacionalnog zdravstvenog vijeća) o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

Nakon donošenja Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za Promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, problem spolne tranzicije nije bio riješen u smislu kreiranja stvarnih uvjeta za medicinsku promjenu spola, odnosno promjenu rodnog identiteta u državnim maticama. Nacionalno zdravstveno vijeće zastalo je s izdavanjem Mišljenja zbog činjenice što Ministarstvo zdravlja nije u rokovima propisanim Pravilnikom izradilo Stručne smjernice za zdravstvene radnike i psihologe uključene u postupak spolne tranzicije. Sastanci koje je Pravobraniteljica organizirala pomogli su razrješenju ove situacije te ubrzali postupak.

Potaknuti inicijativom Pravobraniteljice, Ministarstvo zdravlja je sukladno Pravilniku izradilo listu stručnjaka te nedavno objavilo i Stručne smjernice o kojima je otvorena javna rasprava, dok je Nacionalno zdravstveno vijeće dalo Pravobraniteljici garancije kako će u najkraćem mogućem roku po objavi liste stručnjaka i Stručnih smjernica krenuti izdavati Mišljenja.

Attachments:
Download this file (Večernji list, 27.11.2015.pdf)Večernji list, 27.11.2015.pdf[ ]767 Kb