sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Osvrt pravobraniteljice na Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma

gender2015coverPrema Izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (The Global Gender Gap Report) koji posljednjih 10 godina rangira zemlje prema jazu u četiri područja ravnopravnosti spolova, Republika Hrvatska je zauzela 59. mjesto, najniže od kada je uključena u ovo izvješće. Najbolje mjesto na kojem je bila rangirana je bilo 16. mjesto koje je postigla 2007. godine. 2009. godine našla na 54. mjestu od 134 zemlje, 2010. na 53.,  2011. na 50 mjestu, 2012. i 2013. na 49. mjestu i prošle godine na 55. mjestu. Očit je pad, iako je najveći bio između 2007. i 2009. godine. Od tada do danas variramo četiri-pet mjesta prema gore i dolje. Međutim, treba naglasiti je da ovo rangiranje samo po sebi ne govori o dostignutoj razini ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje koje su bolje ili lošije rangirane. Treba, naime, uzeti u obzir metodu koja se koristi u indeksiranju.

Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza/razlike među spolovima u odabrana četiri područja (prema ekonomskim, političkim, obrazovnim i zdravstvenim kriterijima), a ne na stupanj razvoja na tom području. Ako uzmemo, na primjer, područje obrazovanja, Indeks rangiranjem na listi „kažnjava“ ili „nagrađuje“ zemlje ovisno o veličini jaza između stope upisanih muškaraca i žena na pojedinim stupnjevima obrazovanja, a ne ocjenjuje općenito te stupnjeve obrazovanja. Drugim riječima ako u nekoj siromašnoj zemlji ne postoji nikakav, ili vrlo neznatan jaz između broja  (ne)obrazovanih žena i (ne)obrazovanih muškaraca, ta će zemlja biti rangirana na više mjesto u Indeksu od zemlje koja ima veći postotak obrazovanih žena i muškaraca, ali i veći jaz među njima.

Osim toga treba pogledati i izvore podataka kojima se Svjetski gospodarski forum služi, a među kojima  nema niti jednog nacionalnog izvora podataka Republike Hrvatske, iako, na primjer, Državni zavod za statistiku izdaje, i na engleskom jeziku dostupnu publikaciju „Žene i muškarci u Hrvatskoj“.

Ipak, ne znači da možemo biti zadovoljni ovakvim niskim mjestom na listi. Pogotovo što su posljednji izbori za Hrvatski sabor pokazali da je došlo do koraka unatrag što se tiče poštivanja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u području političke participacije što će se najvjerojatnije odraziti i na jaz u području politike u idućem Izvješću Svjetskog gospodarskog foruma.

Link na Global Gender Gap Report 2015 >>

Iz medija:

Na prvom poslu žene u Hrvatskoj imaju bolju plaću od muškaraca, Poduzetnistvo.org, 3.12.2015.

Attachments:
Download this file (Jutarnji list, 21.11.2015.pdf)Jutarnji list, 21.11.2015.pdf[ ]703 Kb