sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju Radio Tereziji o ženama u politici

RadioTerezijaPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za Radio Terezija iz Bjelovara vezano za žene u politici. Osvrnula se na zastupljenost žena na kandidacijskim listama upravo završenih izbora za zastupnike/ce u Hrvatski sabor na kojima je, ukupno gledano, bilo 42,01% žena, što bi značilo da zastupljenost spolova na kandidacijskim listama nije bila osjetno neuravnotežena. Zbog preferencijalnog načina glasovanja, njihova pozicija na listi nije bila od presudne važnosti kao ranije, ali je ipak simptomatično da je udio žena na prvim mjestima iznosio svega 18,67%.

Pravobraniteljica se osvrnula na projekciju Jutarnjeg lista, izrađenu na temelju podataka DIP-a, koja pokazuje da će u Hrvatski sabor ući tek 16,88% zastupnica (na prošlim izborima postotak je bio 19,6% da bi se do kraja mandata povećao na 25%), koje će, neovisno o političkoj opciji, morati biti vrlo aktivne, vjerodostojne i odlučne kako bi nadomjestile tako malu brojčanu zastupljenost, posebice u samim strankama kako bi zagovarale svoje ideje i promišljanja. 

Pravobraniteljica smatra da su se političarke do sada u sabornici pokazale aktivnima kada se radilo o pitanjima vezanima za razna područja društvenog ili gospodarskog života, a posebice kada se radi o ostvarivanju načela ravnopravnosti spolova. Isto tako, predstavnice većine stranaka su na Odboru za ravnopravnost spolova jednoglasno podržale kvote iz čl.15.  Zakona o ravnopravnosti spolova i tumačenje za njihovu primjenu počevši od lokalnih izbora 2013.god.

Vezano za pitanje o tome koliko se žene uopće odlučuju za aktivno sudjelovanje u politici, pravobraniteljica
je rekla da se, kao i u drugim zanimanjima, za karijeru u politici odlučuju u skladu s podrškom na koju nailaze u privatnom okruženju – od obitelji i u javnom okruženju – od svojih stranačkih kolega. No, istraživanje iz 2000.god. je pokazalo da u RH su žene zainteresirane za politiku natprosječno u odnosu na građanke EU, čak i od država u kojima postoji tradicionalno nadmoćna zastupljenost žena u političkim tijelima.

Na pitanje kako utjecati na društvo da se promijene stavovi o ženama na vodećim pozicijama, pravobraniteljica je rekla da je to spor proces, da su kvote poput onih u politici ili gospodarstvu samo poluga da se ubrzaju takvi procesi, da treba ustrajati u identificiranju slučajeva spolne diskriminacije i biti dosljedni u sankcioniranju počinitelja diskriminacije te sustavno raditi na osnaživanju žena da se uključe u ona područja i na ona mjesta gdje se donose odluke.

Ne samo novoizabranim zastupnicama, nego svim ženama koje se nalaze na mjestima donošenja odluka, na mjestima moći, pravobraniteljica savjetuje vjerodostojnost, upornost, transparentnost rada i viziju, a sve u cilju općeg dobra.

Emisija je emitirana 10.11.2015. u 16:30.