sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica u Otvorenom HTV 1

Otvoreno 1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je sa prof. Smiljanom Leinert Novosel, s Fakulteta političkih znanosti, prof. Nadeždom Čačinović sa Filozofskog fakulteta i doc.dr.sc. Tamarom Gazdić-Alerić s Učiteljskog fakulteta u emisiji Otvoreno na HTV 1 u kojoj se govorilo o političkim kvotama i položaju žena u politici. Pravobraniteljica se u izlaganjima osvrnula na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo mogućnost odbijanja kandidacijskih listi koje ne ispunjavaju uvjet o najmanje 40% zastupljenosti žena, ali ostavio mogućnost prekršajnih sankcija iz Zakona o ravnopravnosti spolova s time da primjena počinje od ovih izbora.

Naglasila je kako se u politici radi o raspodjeli moći u tijelima u kojima se donose odluke te da ako želimo prosperitetno, demokratsko društvo moramo omogućiti ženama i muškarcima zajedničko sudjelovanje u odlučivanju.

Pravobraniteljica je navela i rezultate istraživanja u kojem su žene i muškarci procjenjivali razloge neprisutnosti, odnosno podzastupljenosti žena u politici, prema kojima su muškarci na prvom mjestu naveli da žena ima manje u politici zbog obiteljskih obaveza, dok je ženama taj razlog bio na trećem mjestu, dok su na prva dva mjesta navele kao razloge da neće biti prihvaćene kao muški kolege te da im muški partneri ne pružaju podršku da se bave politikom. Niti jedni niti drugi nisu kao razlog naveli nezainteresiranost žena za politiku. Na kraju je pravobraniteljica naglasila da su kvote zapravo promotivna mjera kojom se na ubrzani način nastoje osigurati jednake mogućnosti onim ženama koje se žele baviti politikom.

Emisiju Otvoreno možete pogledati na HRT na zahtjev.

HRT: Otvoreno: Žene u politici često stranačka rezerva?, HRT, 29.10.2015.

"Za političke stranke žene su još uvijek rezerva za ulazak u Sabor", Tportal, 30.10.2015.

Attachments:
Download this file (HRT Najava Otvorenog 29.10.pdf)HRT Najava Otvorenog 29.10.pdf[ ]267 Kb