sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Intervju pravobraniteljice za emisiju "Život žene" Radio Istre

RadioIstraPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za emisiju "Život žene" Radio Istre u povodu predstavljanja Evaluacijskog izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2003.-2013. koje će se organizirati 15.9.2015. u Hrvatskom saboru. Pravobraniteljica je istaknula da je evaluaciju rada Pravobraniteljice proveo tim od 5 stručnjakinja Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba na čelu s doktoricom znanosti Mirjanom Adamović koje su napravile pregled razvoja institucije Pravobraniteljice od 2003. do 2013. i dale preporuke za dalji razvoj.

Jedna od preporuka odnosi se na jačanje kadrovskih kapaciteta (trenutno u uredu osim pravobraniteljice i zamjenika koji su dužnosnici, radi 9 stručnjaka i stručnjakinja), što je, s obzirom na pro-aktivniji pristup u radu koji je započeo 2011. imenovanjem nove pravobraniteljice, premalo ako se uzmu u obzir sva područja rada po svim osnovama iz nadležnosti kao i nastojanje korištenja ovlasti umješačice u sudskim postupcima koji se često održavaju na sudovima izvan Zagreba.

Pravobraniteljica je istaknula da smatra da su vidljivi jasni pomaci u poštivanju načela ravnopravnosti spolova kao rezultat rada institucije Pravobraniteljice kao što je na primjer diskriminacijska praksa temeljem majčinstva i trudnoće na tržištu rada ili rodno diskriminirajući sadržaji u udžbenicima osnovnih i srednjih škola. Na kraju je dodala da je ostvarena jako dobra suradnja s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Emisiju možete poslušati ovdje >>