sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju za emisiju U objektivu Radio Zadra

uobjektivuradiozadarPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za emisiju "U objektivu" Radio Zadra. U intervjuu se osvrnula na slučaj inženjerke nautike i pomorskog prometa koja je izašla u javnost zbog toga što je u jednoj hrvatskoj pomorskoj kompaniji dobila odgovor da na brodu ne zapošljavaju žene. Inženjerka je svoj slučaj opisala na stranicama Vlade RH koja joj je savjetovala da se obrati Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova što ona osobno nije učinila.

Pravobraniteljica je izjavila da je sa svoje strane pokušala kontaktirati inženjerku preko njezine FB stranice, budući da druge podatke nije imala, međutim da odgovora nije bilo, a za postupanje Pravobraniteljice temeljem moguće diskriminacije temeljem spola u ovom slučaju potrebna je suglasnost stranke.

U svakom slučaju diskriminacija temeljem spola je protivna pozitivnim propisima i europskim standardima. Ako bi Pravobraniteljica ušla u ispitni postupak zajedno s pritužiteljicom, može se zatražiti inspekcijski nadzor, a može se pokrenuti i sudska parnica protiv tvrtke. Pravobraniteljica je naglasila kako najveći broj pritužbi koje zaprima (oko 65%) se odnosi na područje rada i zapošljavanja (vezano za diskriminacijska pitanja prilikom razgovora za posao, a temeljem majčinstva, obiteljskog ili bračnog statusa, neopravdanih premještaja na slabije plaćena radna mjesta po povratku s rodiljnog, neopravdane otkaze ili neprodužavanje ugovora na određeno vrijeme i sl.).
Ukratko je izložila i neke od zaključaka Evaluacijskog izvješća o radu Pravobraniteljice za razdoblje 2003.-2013. koje je predstavila u Hrvatskom saboru 15.9.2015., a govorila je i o suradnji s drugim pravobraniteljskim uredima, pogotovo na slučajevima višestruke diskriminacije ili roditeljske skrbi i svojim stajalištima vezanim uz razinu ostvarenosti ravnopravnosti spolova u RH.

Emisija je emitirana 25.9.2015. u 13:15.

Link na emisiju >>