sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Donesen Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Zakon o žrtvama silovanja u ratuHrvatski sabor danas je sa 86 glasova „za“ i 3 „suzdržana“ donio Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Pravobraniteljica je aktivno sudjelovala u radu Radne skupine oformljene pri Ministarstvu branitelja koja je izrađivala Zakon te smatra da će on doprinijeti kvalitetnoj zaštiti prava žrtava silovanja u ratu koje predstavlja ratni zločin.

Svrha Zakona je da barem djelomično sanira nepravde nanesene žrtvama seksualnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata, koje su u najvećem broju žene. Žrtve pogođene tom vrstom nasilja tijekom Domovinskog rata u težem su položaju utoliko što je broj procesuiranih počinitelja tih zločina izuzetno mali, dok oni rijetki počinitelji koji su izvedeni pred sud nisu kažnjeni odgovarajućim kaznama. Osim toga, u Republici Hrvatskoj obeštećenje žrtava ratnih zločina vezano je za provođenje kaznenog postupka protiv počinitelja. Kao posljedica navedenog, veliki broj žrtava upravo seksualnog nasilja ostao je bez ikakve satisfakcije.

Prvobitni zakonski tekst je tijekom rada Radne skupine prošao brojne transformacije, a mišljenja Pravobraniteljice su djelomično uvažena. Smatrajući da će Zakon znatno doprinijeti osobnoj i socijalnoj rehabilitaciji žrtava, posebice žena, sve primjedbe i prijedlozi Pravobraniteljice na zakonski tekst bile su usmjerene poboljšanju položaja žrtava seksualnog nasilja. Između ostalog, Pravobraniteljica je inzistirala na izmjenama prijedloga Zakona koje su za cilj imale olakšavanje ostvarenja prava, proširenje broja žrtava koje bi Zakon obuhvatio te rast iznosa naknada koje je Zakon predviđao za osobe koje su bile izložene seksualnom nasilju duže vremensko razdoblje. Prijedlog Pravobraniteljice da se žrtvama omogući ostvarenje prava predviđenih Zakonom ako su pretrpjele i samo jedan oblik seksualnog nasilja je prihvaćen, međutim nije prihvaćen njezin prijedlog vezan za povećanje naknada žrtvama koje su nasilju bile izložene duže vremensko razdoblje. Ono što svakako valja istaknuti pozitivnim je činjenica da će žrtve seksualnog nasilja sva prava moći ostvariti i u slučaju ako je počinitelj seksualnog nasilja nepoznat.

Pravobraniteljica će i dalje pratiti postupak za donošenje pravilnika - provedbenog propisa - prema kojem će postupati povjerenstvo prilikom odlučivanja o zahtjevima žrtava.