sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Emitiranje filma "Jezik, rod i spol"

jezikspolrodHTV 1 je 10.02. premijerno emitirao dokumentarni film „Jezik, rod i spol“ redateljice i scenaristice Danijele Stanovjević i snimatelja Noaha Pintarića. U filmu, pored ostalih sudionika i sudionica sudjeluje i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja govori o razlozima zbog kojih se neke vrlo visoko obrazovane žene izbjegavaju predstavljati svojom titulom u ženskom rodu te o problemima na koje nailaze transrodne osobe koje žele promijeniti svoje ime ili dokumente.

 

Film „Jezik, rod i spol“ otkriva probleme vezane uz nepriznavanje rodnih identiteta u svakodnevnom životu od strane društva i od strane sustava. Na diplomama po završetku fakulteta, naziv zvanja je u muškom rodu – npr. diplomirani novinar, neovisno je li diplomirala žena ili muškarac. Neke žene čak i same inzistiraju da o svojim funkcijama govore u muškom rodu jer im se čini da govoreći u ženskom rodu da su – liječnice, sutkinje, sveučilišne profesorice – zapravo omalovažavaju svoj društveni status koji je u njihovoj, ali i društvenoj svijesti patrijarhalnog nasljeđa, još uvijek vezan isključivo uz muški rod. Film daje i poveznicu s vremenom Marije Jurić Zagorke, novinarke koja je živjela prije stotinu godina i nailazila na slične probleme na koje žene nailaze i danas kada ih se u administrativnom smislu prepoznaje u muškom rodu. Na primjeru transrodne osobe trans aktivista Noaha Pintarića film prikazuje kako naš sustav svakodnevno krši ljudska prava.

Ukoliko ste propustili premijeru, film možete pogledati danas 11.2. na HTV1 oko 14:30 sati u sklopu Društvene mreže (Znanstveno-obrazovni program) koju uređuje Silvana Kolovrat.