sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za Nacional

NacionalPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Nacional vezano za prava osoba istospolne seksualne orijentacije koja je objavljena u tiskanom izdanju od 3.2.2015. U svojoj izjavi  pravobraniteljica se osvrnula na sudjelovanje institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u izradi Pravilnika Ministarstva zdravlja o prikupljanju medicinske dokumentacije u postupku priznanja promjene spola koji je nedavno stupio na snagu i uklonio dugogodišnju blokadu priznavanja promjene spola transrodnih osoba.

Sa Zakonom o maticama i Pravilnikom, Hrvatska je u smislu administrativnog postupka priznanja promjene spola uz bok najprogresivnijim europskim državama.

Pravobraniteljica je naglasila i da je započela suradnju kako bi se definiralo koje medicinske postupke i pretrage trebaju obaviti transrodne osobe koje žele promijeniti oznaku spola, koji liječnici specijalisti će obavljati te pretrage, odnosno kome će se pacijenti ili pacijentice upućivati od liječnika opće prakse te tko će pokrivati troškove tih pretraga.
 
Pravobraniteljica je istaknula da je Zakon o životnim partnerstvima stavio je Hrvatsku uz bok europskim državama kao što su Njemačka ili Austrija i u tom smislu Hrvatska je među predvodnicama u ovom dijelu Europe. 

U članku je navedeno da udruge koje predstavljaju LGBTQ zajednicu jako dobro surađuju s institucijom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea izjavio „da je funkcija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova najvažnije hrvatska institucija za borbu protiv diskriminacije.“

Attachments:
Download this file (Nacional, 3.2.2015.pdf)Nacional, 3.2.2015.pdf[Cjeloviti članak "Homofobija i nasilje još vladaju Hrvatskom"]1159 Kb