sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za HAK-reviju o problemima koji onemogućavaju žene u postizanju spolne ravnopravnosti

HAK revijaPravobraniteljica je u izjavi za izdanje HAK-revije od 01. studenoga 2014. obrazložila gdje leže glavne poteškoće koji stoje na putu ostvarivanja ciljeva ravnopravnosti spolova.

Pravobraniteljica je istaknula da unatoč zakonskim mogućnostima, muškarci pravo na roditeljski dopust koriste samo u 2% slučajeva. Istraživanje o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je Pravobraniteljica provela 2012. godine pokazalo je da je teret brige za djecu i kućanstvo u najvećoj mjeri odgovornost žene. Zatim, rezultati istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama pokazuju da, iako je situacija nešto bolja nego u odnosu na 2011. godinu, žene i dalje teško napreduju više od pozicija srednjeg menadžmenta. Nadalje, premda je to zakonom zabranjeno, nije rijetka pojava da se žene na razgovoru za posao ispituje o planovima vezano za brak i trudnoću, a ima slučajeva i kada se iz tih razloga ženi da otkaz. Osnovi problem što se toga tiče je društvena percepcija da su obveze vezane za djecu i obitelj prvenstveno odgovornost žene, što predstavlja vrlo veliku poteškoću u smislu usklađivanja privatnog i poslovnog života. Kao posljedica javlja se nemogućnost žena da udovolje jednom od ta dva aspekta života.

Pravobraniteljica je zaključno naglasila da je važno ulaganje u gradnju jaslica, dječjih vrtića i domova za starije i nemoćne iz razloga što dok god zaposleni nisu u mogućnosti svoju djecu i nemoćne roditelje ostaviti s povjerenjem onima koji pružaju takve usluge, neće moći ravnopravno sudjelovati na tržištu rada. Velika uloga u promjeni tradicionalne percepcije o podjeli društvenih uloga na muške i ženske leži i na sustavu odgoja i obrazovanja.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje: