sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala intervju za Hrvatski radio Knin

HR KninPravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je intervju za HRT – Hrvatski radio Knin. Za sutrašnje izdanje emisije „Tema dana“ pravobraniteljica je govorila o razlozima neravnopravnosti spolova u području rada i zapošljavanja.

Pravobraniteljica je istaknula da od svih pritužbi koje zaprima, u 2013. godini 61% se odnosilo upravo na područje rada i zapošljavanja. Žene su tu u posebno nepovoljnom položaju, a diskriminacija se očituje u nepovoljnom postupanju u odnosu na trudnoću i materinstvo, ali i s obzirom na dob. Problem je i to što često ne postoji osigurana adekvatna skrb o djeci pa su zbog tradicionalne podjele obiteljskih uloga žene i po tom pitanju opterećenije.

Osim toga, Pravobraniteljica je naglasak stavila na neravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca na višim hijerarhijskim pozicijama na tržištu rada. Pritom je ukratko iznijela rezultate istraživanja koje je ove godine provela u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca koji su pokazali da se vide pozitivni pomaci u posljednje tri godine u odnosu na istraživanje iz 2011. godine. Međutim, vidljivi su rodno uvjetovani nepovoljni trendovi na tržištu rada koji sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje staklenog stropa – npr. zastupljenost žena u trgovačkim društvima naglo opada što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija.

Emisija „Tema dana“ emitira se svaki dan u 10:00 sati na frekvencijama 88,1 MHz, 94,4 MHz i 90,2 MHz.