sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Javno priopćenje vezano za izjavu gradonačelnika Zagreba o „mamama iz Mesničke“

aa6e47603cbeef4f08c3bf97f3ddc505Pravobraniteljica je zaprimila pritužbe skupine građanki na izjavu za medije gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u kojima mamama iz Mesničke poručuje da čuvaju svoju djecu dok on završi posao, te izdaje sljedeće javno priopćenje.

Naime, u intervjuu novinarima gradonačelnik je izjavio:
„Ja poručujem mamama sa Gornjeg grada da rade, čuvaju svoju djecu i rade nekakav koristan drugi posao, a puste gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda. Nemojmo radit od toga cirkus. (…) Nek se sjete mame i Zagrepčani kako je Mesnička izgledala prije godinu dana. Onda neće prosvjedovati, nego će raditi neki drugi koristan posao. (…) Ako treba, pozivam jednu od tih mama neka ide kod mene u Bužanovu, a ja ću ovih mjesec dana spavati u Mesničkoj.“

Pritužiteljice u svom podnesku Pravobraniteljici navode kako gradonačelnikovu reakciju smatraju izrazito diskriminirajućom po rodnoj osnovi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sukladno svojim ovlastima i obvezama propisanima Zakonom o ravnopravnosti spolova (NN 82/08), kao puno puta do sada, želi ukazati na važnost težine koju imaju izjave izrečene od strane javnih osoba koje obnašaju ugledne funkcije u društvu.

Uvidom u sve dostupne informacije, Pravobraniteljica je utvrdila da je prosvjed stanarki i stanara Mesničke ulice najavljen kao prosvjed građana pri čemu se ni po čemu posebno ne izdvajaju majke. Međutim, u svojoj izjavi medijima, gradonačelnik Zagreba radi distinkciju između mama i Zagrepčana te posebno apostrofira majke koje trebaju čuvati svoju djecu i raditi nekakav drugi koristan posao umjesto prosvjedovati.

Izjavom u kojoj se radi jasna distinkcija između mama i Zagrepčana, kod konzumenta informacije potiče interpretaciju da su žene te koje su primarno odgovorne za sigurnost svoje djece u prometu, dok se muškarcima ne pripisuje ista uloga roditelja kao jednako odgovornog. Govoreći o ženi u ulozi majke, te istovremeno ne stavljajući muškarca u isti kontekst pripisujući mu ulogu oca već općenitu ulogu građanina (Zagrepčana), perpetuira se tradicionalni stereotip o ženi kao njegovateljici, odgajateljici i kućanici, tj. onoj koja je odgovorna za sigurnost svoje djece.

U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca. U ovom slučaju to se odnosi na odstupanje od tradicionalnog idealiziranja majčinstva i istovremene „nevidljivosti“ očinstva koje je u patrijarhalnom smislu označavalo visoki ugled, no uz izostanak obveza i odgovornosti. Prema načelu ravnopravnosti spolova, izjednačavanje navedenih obveza i odgovornosti je dužnost hrvatskog društva, pa tako i promicanje jednake važnosti uloge oca i majke.

Rodni stereotipi potiču spolnu diskriminaciju, a javne osobe koje u svom djelovanju koriste rodne stereotipe na taj način odašilju negativnu poruku javnosti. Napominjem da javne osobe koje su svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama neprekidno pred očima javnosti i koje rade posao kojim, između ostalog, postavljaju standarde ponašanja i javnog komuniciranja, snose i veću odgovornost za ono što govore i rade. Stoga su dužni voditi računa o tome što u javnosti govore, odnosno kakve posljedice njihova izjava može imati.

Pravobraniteljica ovom prilikom apelira na javne osobe, a poglavito na osobe koje obnašaju odgovorne funkcije u tijelima javne vlasti čija riječ ima posebnu težinu, da posebnu pozornost obraćaju svojim izjavama za medije te na ravnopravan način spominju žene i muškarce, ne radeći razlike po spolnoj ili rodnoj osnovi koje bi mogle poticati diskriminaciju.


Mediji koji su prenijeli javno priopćenje Pravobraniteljice:

Pravobraniteljica reagirala na Bandićevu izjavu o "mamama iz Mesničke", Večernji list, 22.10.2014.

Pravobraniteljica o Bandićevom "špotanju mama iz Mesničke": Štetno širenje rodnih stereotipa, Index.hr, 22.10.2014.

Više o ovoj temi iz medija:

Bandić poručio mamama iz Mesničke: Čuvajte djecu i radite nešto korisno, a mene pustite da to završim", Index.hr 17.10.2014.

Prosvjed građana zbog (ne)sigurnosti prometa u Mesničkoj, H-alter, 17.10.2014.

Dosta im je poletno-sletne staze u Mesničkoj: Građani u subotu organiziraju prosvjed, Index.hr, 17.10.2014.

Bandić poručio mamama iz Mesničke: Čuvajte djecu ili radite kakav koristan drugi posao, Jutarnji list, 17.10.2014.

Bandić mamama iz Mesničke: Čuvajte djecu, a meni pustite da završim posao, Dalmacijanews 17.10.2014.

HRT, 18.10.2014.

Tportal, 18.10.2014.;

Dalje.com, 18.10.2014.

Index.hr, 18.10.2014.