sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica dala izjavu za tjednik Novosti o liječničkom prizivu savjesti

Surgeon-in-operating-thea-007Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je izjavu povodom novinarskog upita tjednika „Novosti“ na temu liječničkog priziva savjesti vezano za vršenje pobačaja. Pravobraniteljica se osvrnula na rezultate istraživanja udruge CESI koji su pokazali da su legalno inducirani prekidi trudnoće u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve teže dostupni te navela primjere tri ispitna postupka koje je provela vezano za postupanje liječnika i farmaceuta.

U prvom slučaju radilo se o pacijentici kojoj je farmaceutkinja odbila izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom, u druga dva o liječnicima koji su pacijenticama odbili propisati tabletu 'dan poslije'. Premda nemaju pravo uskratiti liječnicima pravo na priziv savjesti, zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost moraju osigurati pacijentici pristup zakonski propisanim i dopuštenim uslugama. Pravobraniteljica preporučuje da se priziv savjesti ne koristi kao kolektivno, nego isključivo kao individualno pravo, te da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost osiguraju pristup ostvarivanja prava na pobačaj.

Zanimljivo je izdvojiti stav ravnatelja KBC-a Rijeka Hermana Hallera koji ustvrđuje da je priziv savjesti „liječnički luksuz“. Naime, on ne prihvaća da neki žive 'luksuzno', da njihov posao rade drugi, a da istodobno svi liječnici imaju istu plaću. Budući da je pravo na pobačaj propisano zakonom, ravnatelji bolnica moraju ispoštovati odluku pacijentice čak i kada njihovi zaposlenici ne žele obaviti taj zahvat te su tada dužni dovesti ovlaštenog liječnika iz neke druge ustanove i isplatiti mu honorar. Kao primjer dobre prakse mogu se navesti američke državne bolnice u kojima se obavljaju apsolutno svi zahvati, a paralelno egzistiraju i bolnice koje su prilagođene načelima pojedinih religija.

Članak u izvornom obliku možete pronaći na internetskoj stranici tjednika Novosti pod naslovom Crkveni mortus za abortus (Novosti, 30.09.2014.)