sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o rizicima višestruke diskriminacije žena s invaliditetom

inportalPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je intervju za In portal, news portal za osobe s Invaliditetom. Govorila je o ženama s invaliditetom kao posebno osjetljivoj kategoriji izloženoj riziku višestruke diskriminacije posebice na području rada i zapošljavanja, nasilja u obitelji, medicinske skrbi, obrazovanja, sudjelovanja u političkom i javnom životu, a ugrožena su i njihova seksualna i reproduktivna prava. Posebno težak je i položaj žena s invaliditetom u ruralnim područjima.

Pravobraniteljica je govorila o podacima vezanima za stručnu spremu i obrazovanje osoba s invaliditetom (čak oko 75% žena s invaliditetom nema osnovnu školu ili ima završenu samo osnovnu školu, oko 19% žena ima završenu srednju školu i oko 37% muškaraca, a visoku stručnu spremu ima 2,7% ž žena nasuprot 4,2% muškaraca), o broju zaposlenih osoba s invaliditetom (prema evidenciji HZZ-a, od ukupnog broja registriranih osoba s invaliditetom muškaraca je oko 60%, a žena oko 40%).

Pravobraniteljica je navela i primjere malobrojnih pritužbi osoba s invaliditetom iz svoje prakse te navela da je svjesna da postoji tamna brojka žena s invaliditetom koje su izložene spolnoj diskriminaciji na radnom mjestu, ali ju ne prijavljuju zbog straha od gubitka posla što je u teškoj ekonomskoj situaciji razumljivo.

Link na članak na In portalu >>