Održana druga međusektorska edukacija u okviru EU projekta

IMG-20180426-WA0002U okviru novog EU projekta naziva: "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", kojeg je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova glavna nositeljica, u Hotelu Osijek u Osijeku, održana je druga po redu jednodnevna međusektorska edukacija za predstavnike pravosuđa, državnih odvjetništava, centara za socijalnu skrb, policije i obrazovnih ustanova.

 

U okviru edukacije, Projekt je predstavio savjetnik pravobraniteljice, Nebojša Paunović, naglašavajući kako se isti bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama i u obitelji, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Savjetnik Paunović istaknuo je kako projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće dobre pravne prakse, ali i one koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja u obitelji i prema ženama. Također, istaknuo je kako su podizanje svijesti o femicidu i nasilju prema ženama unutar obitelji bitni segmenti ovog projekta dok je u fokusu zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima/cama koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

U drugom dijelu prezentacije, savjetnik Paunović izlagao je na temu naziva: „Femicide – kako učiniti problem vidljivim“ u okviru koje teme je predstavio i inicijativu Pravobraniteljice naziva: „Femicide Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ – Promatračko tijelo za nadgledanje svih ubojstava žena u RH koji je pravobraniteljica ustanovila krajem 2017. godine. U izlaganju je istaknuto kako je zamišljeno da se putem ovog tijela, u kojem zajedno s institucijom Pravobraniteljice djeluju predstavnici policije, pravosuđa, akademske zajednice, drugih resornih ministarstava i nevladinih udruga, prati pojavnost ubojstava žena iz rodnog aspekta te analiziraju podaci radi uočavanja obrazaca i ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga, bivših i sadašnjih partnera te općenito muškaraca. Posebice je istaknuta važnost prikupljanja i analize podataka o nasilju prema ženama u svrhu izrada budućih politika prevencije i kažnjavanja počinitelja nasilja, te je sudionicima skrenuta pozornost na krhke karike u sustavu suzbijanja, procesuiranja i prevencije ubojstava žena.

Osim predstavnika Pravobraniteljice, prezentacije na predmetnu temu održali su i predstavnici glavnih projektnih partnera Pravobraniteljice Maja Mamula – udruga Ženska Soba – Centar za seksualna prava, Branka Žigante-Živković – sutkinja Visokog prekršajnog suda, Suzana Kikić – predstavnica policije i Snježana Marijanović – sutkinja prekršajnog suda iz Osijeka.