Pravobraniteljica predstavlja svoj novi EU-projekt u Hrvatskom saboru

predstavljanje-eu-projekta-izgradnja-ucinkovitije-zastite-promjena-sustava-za-borbu-protiv-nasilja-prema-zenama-u-hrvatskom-sabPravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH u utorak, 21. studenog, u Hrvatskom saboru predstavlja EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partnerica je organizacija civilnog društva Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Projekt se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama s posebnim naglaskom na femicid – ubojstva žena od strane bliskih muških osoba. Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Također, podizanje svijesti o femicidu i nasilju prema ženama unutar obitelji bitni su segmenti ovog projekta. Naglasak je stavljen i na zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima/cama koji/e sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

Surađujući s predstavnicima/ama medija i analizirajući medijske sadržaje nastat će Medijski kodeks, vodič za profesionalno i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama. Isto tako, kroz projektne aktivnosti težit će se osnaživanju institucionalne pomoći i istovremeno pružati podrška ženama žrtvama nasilja.

Projekt je financiran sredstvima Europske komisije u iznosu od 342.203,27 eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi 427.762,27 eura, provodit će se 2,5 godine.