Predstavljene prve članice Baze poslovnih žena

HUP1603webPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su danas prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta „Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“, financiranog Progress programom Europske unije. 

„Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce. Iako, kao što će ova Baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtke i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati. Ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenemo pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru“, naglasila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.  „Sve tvrtke članice HUP-a informirali smo o aktiviranju ove Baze i potičemo ih na njezino korištenje pri odlučivanju o novim imenovanjima na upravljačke pozicije. Osim toga potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Taj je problem i dalje itekako prisutan – potvrdili su to i nedavno objavljeni podaci Ujedinjenih naroda te predviđanja da će se ravnopravnost u plaćama ovim tempom postići tek za 70 godina. Iako barem po ovom pitanju nismo na začelju svjetskih ljestvica i Hrvatska po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca itekako ima prostoa za napredak. Formalno imamo ispunjene uvjete za postizanje ravnopravnosti ali oni ne funkcioniraju u praksi. Tako smo po pitanju zastupljenosti žena u parlamentu i Vladi nakon zadnjih izbora napravili korak unatrag. Zato je nužno zajedničko i uporno angažiranje svih ključnih dionika – poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, na rješavanju ovog problema. Samo zajedno možemo ukloniti sve barijere – i one mentalne i one fizičke – koje onemogućavaju punu ravnopravnost žena i muškaraca, a koja nam svima kao zemlji i društvu može donijeti brojne koristi. Zajedno ovaj važan, a nedovršeni posao možemo puno brže privesti kraju. Zato Hrvatska udruga poslodavaca aktivno podržava i podržavat će sve inicijative kojima je cilj postizanje istinske ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnome svijetu, ali i u široj zajednici“, poručila je Gordana Deranja.

Hrvatska udruga poslodavaca najavila je da će za žene članice Baze organizirati radionice iz područja vođenja te da će zajedno s njima pokrenuti program mentorstva kroz koji će dati podršku u razvoju karijera mlađih poslovnih žena.

Poslovne žene zainteresirane za ulazak u Bazu svoje prijave mogu podnositi tijekom cijele godine, a o njihovu uvrštenju odluku će dva puta godišnje donositi Odbor čiji su članovi Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Iz medija:

HRT: Baza poslovnih žena, Hrvatska uživo i Dnevnik 1, 16.3.2016.

Predstavljena Baza poslovnih žena, Index.hr, 16.3.2016.

Ovo su žene koje odmah mogu šefovati najvećim kompanijama, Tportal, 16.3.2016.

HUP i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavili prve članice Baze poslovnih žena, HUP, 16.3.2016.

HUP i Pravobraniteljica predstavili prve članice Baze poslovnih žena, limun.hr, 16.3.2016.

Predstavljene prve članice Baze poslovnih žena, jatrgovac.hr, 16.3.2016.

Ove žene su sposobne i kvalificirane preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama, Liderpress.hr, 16.3.2016.

Baza poslovnih žena - sposobne odmah preuzeti upravljačke pozicije, monitor.hr, 18.3.2016.

Attachments:
Download this file (Baza zena_final.pdf)Baza poslovnih žena[ ]5214 Kb
Download this file (Glas Slavonije, 17.3.2016.pdf)Glas Slavonije, 17.3.2016.pdf[ ]239 Kb