Pravobraniteljica razvija bazu poslovnih žena

ProgresskisobranPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, susrela se danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca s budućim članovima/icama Odbora za Bazu poslovnih žena koja će se oformiti u sklopu Progress projekta „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj“.

Članovi Odbora su uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i predsjednica Uprave tvrtke Tehnomont, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, viši potpredsjednik u Deutsche Telekomu, Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele 2 i Vedrana Kašić Jelušić, direktorica EBRD-a.

Ovakva Baza bit će jedinstvena u ovom dijelu regije i pozicionirat će Hrvatsku na mapu uz najrazvijenije zemlje koje već niz godina uspješno koriste bazu poslovnih žena kao osnovan izvor za odabir kandidatkinja na neku od upravljačkih pozicija.

Ideja baze poslovnih žena kreirana je po uzoru na internacionalnu Global Board Ready Women Initiative koja okuplja poslovne žene sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija. Uz detaljno razrađene kriterije odabira, na našem bi tržištu rada ovakva baza imala ulogu pouzdane i opsežne baze kvalificiranih žena i potencijalnih kandidatkinja. Također, ovakvom bismo bazom dokazali kako na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije.

Na sastanku su izložene glavne aktivnosti u projektu, predstavljeni detalji Baze poslovnih žena i predloženi kriteriji za odabir u bazu, a članovi/ice su se imali priliku detaljnije upoznati s problematikom i dogovoriti sljedeće korake.