EU projekti

Oformljena prva fokus grupa – novinari i novinarke

Fokusgrupa1U okviru EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", održan je u Hrvatskom novinarskom društvu prvi sastanak novinara i novinarki koji/e će sudjelovati u nastajanju „Medijskog kodeksa“. Cilj ove fokus grupe je da novinari/ke temeljem svojih iskustava iz prakse daju prijedloge kako senzibilno izvještavati o slučajevima nasilja prema ženama, nasilju u obitelji, ubojstvima žena – femicidu te svim drugim rodno uvjetovanim oblicima nasilja. Temeljni radni materijal su dvije analize medijskih članaka objavljenih o nasilju prema ženama koje obuhvaćaju razdoblje od pet godina (2012.-2016.).

Opširnije...

Pravobraniteljica predstavila EU projekt na Županijskom sudu u Dubrovniku

PRSDubrovnikupanijskisudwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se u Dubrovniku sa zamjenikom predsjednice Županijskog suda, Đorđem Benussiem, kojem je predstavila ciljeve i planirane aktivnosti EU projekta „Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, kojeg je nositeljica. Razgovaralo se posebno o procesuiranju slučajeva nasilja u obitelji budući da je jedan od fokusa projekta pravna praksa i prepreke učinkovitijem pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

Opširnije...

Održana druga međusektorska edukacija u okviru EU projekta

IMG-20180426-WA0002U okviru novog EU projekta naziva: "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", kojeg je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova glavna nositeljica, u Hotelu Osijek u Osijeku, održana je druga po redu jednodnevna međusektorska edukacija za predstavnike pravosuđa, državnih odvjetništava, centara za socijalnu skrb, policije i obrazovnih ustanova.

Opširnije...

Predstava "Ravnopravnost - žena i muškarac" odigrana u Koprivnici

Koprivnica2018webU cilju daljnje održivosti aktivnosti našeg EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca - izjednačavanje obiteljskog i profesionalnog života", projektni partneri Udruga Riječi/Prave/Predstave odigrala je u Koprivnici predstavu "Ravnopravnost - žena i muškarac" koja je nastala u sklopu projekta. Predstava je igrana u punoj dvorani "Domoljub", koprivničkog pučkog otvorenog učilišta, u organiziciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i njihove predsjednice Verice Rupčić, a troškove izvođenja predstave je financirala Koprivničko-križevačka županija.

Opširnije...

Sastanak Radne grupe u okviru novog EU projekta

sastanakFemicidPravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica je europskog projekta 'Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sistema za borbu protiv nasilja prema ženama', koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Tim povodom osnovana je radna skupina za zaključak i evauacijsko istraživanje na temelju istraživanja provedenog na sudovima kaznenim i prekršajnim, općinskim i županijskim u Vukovaru, Osijeku, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu.

Opširnije...

Film "Ravnopravnost" prikazan u KIC-u

kicravnopravnostU Kulturno informativnom centru - KIC u Zagrebu prikazan je dokumentarni film "Ravnopravnost" nastao u okviru EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" financiranog REC programom Europske komisije, a čija je nositeljica bila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s HNK Split, Spona Code i Udrugom Riječi/Prave/Predstave. Redateljica i scenaristica filma je Danijela Stanojević, snimatelj i montažer Noah Pintarić, a snimateljica Ana Opalić. Cilj filma je prikazati rad institucije Pravobraniteljice i projektnih partnera na projektu usmjerenom osvještavanju djece i mladih o ravnopravnosti spolova.

Opširnije...

Radni sastanak vezan za novi EU projekt

noviEUprojektPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zajedno sa suradnicom Mladenkom Morović, sastala se s Jasnom A. Petrović, predsjednicom SUH-a, Biserkom Budigam, potpredsjednicom SUH-a, Anamarijom Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Josipom Šipićem iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, vezano za nastavak dogovora o zajedničkom apliciranju na natječaj za projekt raspisan u okviru REC programa Europske komisije.

Opširnije...

Sastanak s autoricom fotografija "Voljena"

VitajicsastanakSandra Vitaljić suvremena je hrvatska fotografkinja koja predaje na ADU. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala iz područja povijesti i teorije fotografije. Dobitnica je Fulbright stipendije (Rochester Institute of Technology, 2006/7.), CCN Award (Graz) i prve nagrade na natječaju za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT(at)MSU.hr. Objavila je knjige "Neplodna tla" i "Rat slikama - Suvremena ratna fotografija". Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, pokazala je interes za njezinu seriju fotografija „Voljena“ koja je nastala nakon dugogodišnjih praćenja novinskih natpisa i policijskog izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama. Fotografije pokazuju ozlijede tijela i organa koje su dovele do smrti.

Opširnije...

Nastavak prikupljanja presuda u slučajevima nasilja u obitelji

sudovi VukovarSB WEBTijekom ovog tjedna, savjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, analiziraju pravomoćne presude na prekršajnim i kazneniom sudovima u Slavoniji. Početkom tjedna analizirali su pravomoćne presude na Županijskom i na Općinskom sudu u Vukovaru, gdje su ostvarili odličnu suradnju s predsjednicima sudova Nikolom Bešenskim i Ivanom Katičićem. 18. siječnja sastali su se i s predsjednikom Prekršajnog suda u Slavonskom Brodu, Zdravkom Krajinom s kojim su razmijenili iskustva te obrazložili ciljeve EU projekta u okviru kojeg se prikupljaju presude.

Opširnije...

Završna konferencija EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života"

PRSwebzavrnakonfU Hrvatskom saboru održana je završna konferencija EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt se provodio tijekom dvije godine uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa REC (rights, equality, citizenship). Projektni partneri su HNK Split, udruga Riječi/prave/predstave i Spona code (MAMFORCE). Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR. Podržali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavila je projektne rezultate te naglasila da stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze - briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji - isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. 

Opširnije...

Radni sastanak o standardima obiteljski odgovorne i rodno-osviještene politike u HEP-u

maskeU okviru projektnih aktivnosti EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza“, čija nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je radni sastanak s pomoćnicom direktora HEP-a, Lidijom Gašparević i Dijanom Kobas Dešković, predsjednicom Spona Code, koja je ujedno partnerica instituciji Pravobraniteljice u navedenom projektu. U razgovoru je istaknuto da je HEP još 2014. donio Plan djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u trgovačkim društvima u sastavu HEP grupe te se tijekom 2017. godine intenzivno radilo na unaprjeđenju mjera obiteljski odgovorne i rodno-osviještene politike u cilju ispunjavanja svih standarda za dobivanje certifikata Mamforce.

Opširnije...

Savjetnici Pravobraniteljice prikupljaju presude na sudovima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

josipinebojsaSavjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, ovoga tjedna analiziraju presude na Općinskom i Županijskom sudu u Varaždinu, gdje su naišli na vrlo susretljive predstavnike: voditeljicu sudske pisarnice Općinskog suda u Varaždinu, Radmilu Maltar, suca Županijskog suda u Varaždinu Igora Pavlica i upraviteljicu sudske pisarnice Županijskog suda Mirjanu Badanjak. Ovoga tjedna još planiraju posjetiti i Prekršajni sud u Čakovcu.

Opširnije...

Sastanak na Policijskoj akademiji

SastanakPolicijskaakademijaPravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se danas s predstavnicima Policijske akademije, koja je pridružena partnerica na EU projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Na sastanku su sudjelovali Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije, Danijela Petković, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, dr.sc. Davorka Martinjak, pomoćnica načelnika za obrazovanje i standard, Ruža Karlović, prodekanica za istraživanje, razvoj i sveučilišni studij na Visokoj policijskoj školi, Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole “Josip Jović” i Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost. Razgovaralo se o projektnim aktivnostima i rokovima, ali i o daljnjoj suradnji vezanoj za edukaciju policijskih djelatnika/ca koju je do sada institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provodila temeljem potpisanog sporazuma s Policijskom akademijom.

Održana prva međusektorska edukacija u okviru novog EU projekta

medjusektorska za web - malaU okviru novog EU projekta naziva: "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", kojeg je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova glavna nositeljica, u Hotelu International u Zagrebu, održana je prva jednodnevna međusektorska edukacija za predstavnike centara za socijalnu skrb, policije, obrazovnih ustanova i pravosuđa.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“

PRSpozdravniWEB1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  je u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Projekt je započeo 1. travnja ove godine i provodi se u partnerstvu s organizacijom civilnog društva Ženskom sobom - Centarom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Iduće dvije godine radit će se na analiziranju 'krhkih karika' sustava: od policijskih službenika koji se prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje nasilja prema ženama.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Pravobraniteljica predstavlja svoj novi EU-projekt u Hrvatskom saboru
 2. U Rijeci održana 4. konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"
 3. Predstava "Ravnopravnost - žena i muškarac" izvedena u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci
 4. U Osijeku održana 3. konferencija pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"
 5. Sastanak s dogradonačelnicom Osijeka
 6. HNK Split odigrao predstavu "Što čekamo" u HNK Šibenik
 7. U Zagrebu održana konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"
 8. U Zadru održana prva od četiri konferencije "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"
 9. Sastanak s predsjednicom Prekršajnog suda u Zadru
 10. Analiza pravomoćnih presuda u okviru EU projekta
 11. Sastanak s partnerskim institucijama u okviru EU-projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“
 12. Suradnja Pravobraniteljice i Grada Zagreba: Regionalna konferencija o usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života
 13. Pravobraniteljica dodijelila MAMFORCE certifikate HBOR-u, HAKOM-u i HUP-u
 14. Premijera predstave "Što čekamo?" u HNK Split
 15. Prvo izvođenje predstave "Ravnopravnost - žena i muškarac"
 16. Sastanak koordinatora/ica projekata financiranih REC programom u Bruxellesu
 17. Dogovor oko projektnih aktivnosti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja
 18. Web stranica Pravobraniteljice posvećena novom EU projektu
 19. Dodjela MAMFORCE standarda u sklopu EU projekta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova
 20. Sastanak s projektnim partnerima iz HNK Split