EU projekti

Poziv na radionicu u Rijeci, 12.-13.12.2019.

erepepradionicapozivPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Treća u nizu radionica će se održati u Rijeci 12.-13. prosinca 2019. a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola. Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba.

Attachments:
Download this file (pozivnica_radionica_RI.pdf)pozivnica_radionica_RI.pdf[ ]123 Kb
Opširnije...

Održan redoviti sastanak s partnerskom organizacijom Ženskom sobom

sastanak212ZSU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je redovni sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba - Centar za seksulana prava vezano za provedbu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Na sastanku se razgovaralo o pripremi i organizaciji završne konferencije pod nazivom „Femicid - regionalni i globalni izazovi“, koja će se održati 16. prosinca 2019. godine, čime će se svečano obilježiti i završetak provedbe ovoga EU projekta. Projekt koji je započeo s provedbom 1.4.2017. završava 31. prosinca 2019.

Opširnije...

Pravobraniteljica održala predavanje o femicidu na međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama

MedjusektorskaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je predavanje pod nazivom „Femicid-kako problem učiniti vidljivim?“ na jednodnevnoj međusektorskoj edukaciji o problemu nasilja nad ženama i femicidu, u organizaciji Ženske sobe - Centra za seksualna prava kao partnerske organizacije na projektu 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', kojeg je nositeljica institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. 

Opširnije...

U Splitu održana druga radionica "Ravnopravnost za sve!"

radionicasplitstudeniPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 19.-20. studenog 2019. u Splitu drugu u nizu radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene. Sudionicama/ima je predstavljen projekt i provedene aktivnosti, a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Attachments:
Download this file (Slobodna_Dalmacija_19_11_2019.pdf)Slobodna_Dalmacija_19_11_2019.pdf[ ]177 Kb
Opširnije...

Poziv na radionicu u Splitu

erepepradionicapozivPravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira radionice RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu projekta – “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, a cilj je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Druga u nizu radionica će se održati u Splitu 19. i 20. studenog 2019. a namijenjena je predstavnicima/ama: privatnih i javnih tvrtki, ustanova u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, sindikata, organizacija civilnog društva, vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini te učenicima/ama srednjih škola. Teme radionica su: rod i spol, rodni stereotipi, utjecaj obrazovanja na nejednakost u plaćama, usklađivanje obiteljskog i privatnog života, rodni jaz u plaćama i mirovinama u Belgiji te mirovinski sustav i siromaštvo starijih osoba.

Nakon Zagreba i Splita slijede radionice u Rijeci (12.-13.12.2019.) te u Osijeku (23.-24.1.2020.), o čemu će uskoro biti objavljeno više informacija. Molimo da se za radionicu u Splitu prijavite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do četvrtka 14. studenog 2019. Više informacija možete dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 01/4848100.

Obilježen Europski dan jednakih plaća kazališnom predstavom "Novac je imenica muškog roda"

predstava0WEBPovodom obilježavanja Europskog dana jednakih plaća 4.11.2019., kada žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću te sljedeća dva mjeseca rade besplatno, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u Teatru &TD organizirala tiskovnu konferenciju nakon koje je izvedena kazališna predstava "Novac je imenica muškog roda. Obilježavanje Dana jednakih plaća organizirano je u sklopu EU projekta “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine” kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i čiji je cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva u Hrvatskoj. 

Opširnije...

U Zagrebu održana dvodnevna edukacija o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu

radionicaZSZagrebwebU Zagrebu je 30. i 31. listopada 2019. održana dvodnevna edukacija za predstavnike/ce medija, institucija i organizacija civilnog društva o medijskom izvještavanju u nasilju prema ženama i femicidu. Radionicu je organizirala Ženska soba – Centar za seksualna prava u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na radionici je ispred institucije Pravobraniteljice sudjelovala medijska savjetnica Nevenka Sudar koja je prisutne upoznala s ciljevima i aktivnostima EU projekta te održala izlaganje o provedenoj analizi medijskog izvještavanja na pet internetskih portala u razdoblju od 2012.-2016., a na temelju koje je u suradnji s medijskim djelatnicima/ama izrađen Medijski kodeks – vodič za  profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

Opširnije...

U Trilju održana treća dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce

PUTriljwebU prostorijama Postaje granične policije Trilj održana je treća po redu dvodnevna edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ u sklopu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. U uvodnom dijelu edukacije sudionicima/ama se obratio zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko – dalmatinske Marko Srdarević, koji je istaknuo kako je Pravobraniteljica u dosadašnjem praćenju rada policije stekla dojam koliko je sveobuhvatan i zahtijevan rad policajaca na ovim slučajevima. Naglasio je kako je dodatna edukacija i razmjena iskustava, mišljenja i analiza prakse ključna za postizanje još boljih rezultata u cilju zaštite žrtava.

Opširnije...

U Osijeku održana treća edukacija za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava o suzbijanju nasilja prema ženama

odoosijekU okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom održala je u Osijeku treću edukaciju za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava s ciljem podizanja svijesti državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava o nasilju prema ženama i femicidu. Dvodnevna edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održala se 21. i 22. listopada 2019. u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Opširnije...

U Osijeku održana druga dvodnevna edukacija za policijske službenike/ce

Osijek17listopadU prostorijama PU osječko – baranjske u Osijeku održana je druga po redu dvodnevna edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ u sklopu EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Opširnije...

Održana prva u nizu radionica "Ravnopravnost za sve" u sklopu EU projekta "Jednaka prava -jednake plaće-jednake mirovine"

radionicaListopad2019Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji sa CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje održala je od 14.-15. listopada 2019. u Zagrebu prvu u nizu dvodnevnih radionica RAVNOPRAVNOST ZA SVE! koje se provode u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”. Cilj edukacija je podizanje svijesti o društvenom problemu jaza u plaćama i mirovinama između muškaraca i žena, odnosno sprječavanje rizika siromaštva za žene u Hrvatskoj. Sudionicama/ima je predstavljen projekt te provedene aktivnosti a teme o kojima se raspravljalo bile su problem jednakih plaća i mirovina, pitanja roda i spola, utjecaj obrazovanja na problem nejednakih plaća te važnost usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života u svrhu postizanja ravnopravnosti u svijetu rada i mirovinskog sustava. Partnerska organizacija iz Belgije predstavila je situaciju u Belgiji kao primjer dobre prakse u postizanju jednakosti u plaćama i mirovinama.

Opširnije...

U Splitu održana druga edukacija o suzbijanju nasilja prema ženama za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava

zs SPLITU okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom održala je u Splitu drugu po redu edukaciju za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava. Cilj edukacije je podići svijest državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava o nasilju prema ženama i femicidu, a edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održala se u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Opširnije...

U Zagrebu održana prva edukacija za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava o suzbijanju nasilja prema ženama

dorhzgradaU posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Zagrebu prvu edukaciju za državne odvjetnike/ce i zamjenike/ce općinskih i županijskih državnih odvjetništava. Prva u nizu dvodnevnih edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održana je u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, a cilj edukacije je podići svijest državnih odvjetnika/ca i zamjenika/ca općinskih i županijskih državnih odvjetništava o nasilju prema ženama i femicidu.

Opširnije...

U Osijeku održana druga edukacija za suce i sutkinje

Osijek 04-10-2019U posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je dvodnevnu edukaciju (03. i 04. listopada 2019.) za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova. Edukacija pod nazivom „Jačanje kapaciteta sudaca i sutkinja općinskih i županijskih sudova u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“ održala se u regionalnom centru Pravosudne akademije u Osijeku, pri Županijskom sudu u Osijeku, a cilj edukacije jest podići svijest pravosudnih dužnosnika/ca o nasilju prema ženama, obiteljskom nasilju i femicidu.

Opširnije...

U Zagrebu održana edukacija za policijske službenike/ce o suzbijanju nasilja prema ženama

2radionicapolicZGU posljednjoj fazi provedbe EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Policijskom akademijom kao pridruženim partnerom, održala je u Policijskoj akademiji u Zagrebu prvu u nizu dvodnevnih edukacija za policijske službenike i službenice pod nazivom „Jačanje kapaciteta policijskih službenika i službenica u Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama“, s ciljem podizanja njihove svijesti o nasilju prema ženama i femicidu. U okviru edukacije, polaznicima/ama se obratila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je predstavila EU projekt kojeg je nositeljica, kao i iskustva i preporuke institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Attachments:
Download this file (Jutarnji_list_01_10_19.pdf)Jutarnji_list_01_10_19.pdf[ ]108 Kb
Opširnije...

Više članaka ...

 1. U Splitu održana edukacija za suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova
 2. Pripremni sastanak za provedbu edukacija „Jačanje kapaciteta sudaca i sutkinja općinskih i županijskih sudova u RH za suzbijanje nasilja prema ženama“
 3. Sastanak s Pravosudnom akademijom
 4. Portal VoxFeminae potpisao Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa - nastavak podrške inicijativi Pravobraniteljice
 5. Sastanak s predstavnicama Ženske sobe - Centra za seksualna prava
 6. Nastavak aktivnosti u okviru EU projekta "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine"
 7. Prvi sastanak u okviru EU projekta "Parents@work: changing perceptions!"
 8. Projekt “Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine“ predstavljen na sastanku u Briselu
 9. Sastanak s partnerskom organizacijom Ženska soba
 10. Pravobraniteljica održala predavanje na međusektorskoj edukaciji o nasilju nad ženama u Splitu
 11. Pravobraniteljica održala predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu
 12. Sastanak s radnim skupinama za provedbu istraživanja pravomoćnih presuda o nasilju prema ženama
 13. Treći sastanak na projektu "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine"
 14. Održan sastanak u vezi istraživanja u sklopu EU projekta “Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”
 15. Dvodnevna radionica za medije u Donjoj Stubici
 16. Sastanak o dostupnosti podataka u okviru projekta "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine"
 17. Pravobraniteljica sudjelovala na okruglom stolu u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava
 18. Partnerski sastanak u okviru EU VAWA projekta
 19. Održan 2. sastanak EU projekta "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine"
 20. Pravobraniteljica predstavila aktivnosti projekta VAWA u emisiji „Zagrebe, dobro jutro“ Z1 televizije