Sastanak na Prekršajnom sudu u Zagrebu

prekrsajnisudwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sa stručnom savjetnicom Martinom Krnić sastala se s predsjednicom Prekršajnog suda u Zagrebu, sutkinjom Željkom Grgec i sutkinjom Visokog prekršajnog suda, Brankom Žigante Živković. Tema sastanka bilo je poboljšanje prakse postupanja sudova u slučajevima nasilja u obitelji. Sastanku su prisustvovale i pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić i ravnateljica Doma Duga Zagreb, Željka Barić.

Na sastanku se raspravljalo o problemima vezanima uz provedbu psihosocijalnog tretmana. Kao jedan od glavnih problema istaknut je nedostatak financijskih sredstava za nesmetanu provedbu navedenog tretmana. Zaključeno je kako bi u financiranju psihosocijalnog tretmana, kao i u financiranju skloništa za žrtve nasilja u obitelji, trebala sudjelovati i lokalna zajednica, a što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova navela kao preporuku u svom Izvješću o radu za 2011. godinu koje je usvojeno od strane Hrvatskog sabora. Stoga bi navedene obveze lokalne zajednice trebale biti uvrštene u zakon o financiranju skloništa za žrtve nasilja u obitelji, koji još uvijek nije donesen.

Također se raspravljalo i o problemu dostave pismena žrtvama obiteljskog nasilja u prekršajnim postupcima na način da se u tim pismenima navode i nazivi te adrese i/ili mjesta skloništa, a na koji način počinitelji mogu otkriti gdje je žrtva smještena. Na navedeni problem ukazala je ravnateljica Doma Duga Zagreb te je dogovoreno kako će Visoki prekršajni sud izdati svim sucima/sutkinjama prekršajnih sudova uputu prema kojoj će se dostava pismena takvim žrtvama ubuduće dostavljati na način da se kao adresa žrtve navede: "sigurna kuća, P.P.xxx".

Pravobraniteljica smatra kako je, pored obvezne dostave psimena žrtvama obiteljskog nasilja u prekršajnom postupku, takvu obvezu potrebno uvesti i za kaznene postupke koji se vode zbog obiteljskog nasilja.