Obiteljsko nasilje

Pravobraniteljica na stručnom skupu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

mdomspskupU povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na stručnom skupu koji je organiziralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Nasilje u društvu – izvor stresa i traume i/ili profesionalni izazov za stručnjake?“ Cilj ovog skupa je senzibilizirati javnost i struku za probleme nasilja nad ženama u društvu te probleme svih ostalih vrsta nasilja, posebno u obitelji, nasilja nad djecom, osoba s invaliditetom i svim ranjivim skupinama. Pozdravni govor prisutnima uputila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv.prof.dr.sc. Vesna Bedeković, a u radu skupa sudjelovali su prof.dr.sc. Marina Ajduković, koja je govorila o značaju međuresorne suradnje u zaštiti od nasilja, dr. Herman Vukušić koji se osvrnuo na krizu kao pokretača individualnog nasilja i Anita Malenica koja je govorila o ulozi medija u prepoznavanju i prevenciji nasilja.

Pravobraniteljica prisustvovala svečanom programu predstavljanja projekta „Lily“

projektlilyPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, prisustvovala je svečanom programu predstavljanja preventivnog projekta „Lily“ koje je organiziralo Ravnateljstvo policije MUP-a u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Partneri na projektu su Ministarstvo pravosuđa, Vrhovni sud Republike Hrvatske, Županijski sud u Zagrebu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Udruga hrvatskih sudaca te brojni drugi.

Opširnije...

MUP će udaljenjem iz službe kažnjavati nasilje u obitelji svojih djelatnika

policija marica MUPhrU izmijenjenom Zakonu o policiji (čije su izmjene i dopune objavljene u NN br. 66/2019., od 10.07.2019.) konačno je uvažena preporuka Pravobraniteljice vezano uz obiteljsko nasilje koje čine policijski službenici na štetu svojih obitelji. Pa je tako sada u Zakonu propisao da se iz službe imaju udaljiti policijski službenici protiv kojih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nasilja u obitelji (čl.112.st.1).

Opširnije...

Sudjelovanje na okruglom stolu "Obiteljsko nasilje - izazovi u svakodnevnoj praksi"

okrugliMUP1106U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije održan je okrugli stol na temu „Obiteljsko nasilje – izazovi u svakodnevnoj praksi“, a u cilju usavršavanja pojedinih procesa policijskog rada kod postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja. Jedna od glavnih tema o kojoj se raspravljalo bila je problematika dvostrukog prijavljivanja i uhićenja svih sudionika/ica obiteljskog nasilja, bez ulaženja u pomniju procjenu i detektiranje primarnog počinitelja i žrtve.

Attachments:
Download this file (24sata_12_6_2019.pdf)24sata_12_6_2019.pdf[ ]733 Kb
Download this file (Jutarnji_list_12_6_2019.pdf)Jutarnji_list_12_6_2019.pdf[ ]355 Kb
Opširnije...

Održan prosvjed #Spasime

spasimeHINANa Tomislavovom trgu u Zagrebu održan je prosvjed pod nazivom #Spasime. Svrha prosvjeda bilo je upozoriti na nasilje u obitelji i neadekvatnu zaštitu žrtava. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova već nekoliko godina sustavno ukazuje relevantnim institucijama, Hrvatskom saboru i javnosti da je došlo do trenda brutalizacije nasilja, odnosno da je manje prekršajnih oblika nasilja u obitelji, a da istovremeno rastu kaznena djela nasilja u obitelji. Stoga je Pravobraniteljica i inicirala projekt, koji je podržala EU „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ u okviru kojeg su pokrenuta istraživanja presuda kaznenih i prekršajnih sudova diljem Republike Hrvatske kako bi se utvrdili osnovni propusti i doprinijelo unaprjeđenju sustava svih društvenih dionika u cilju javne osude nasilja u obitelji, zaštite žrtava i procesuiranja počinitelja.

Attachments:
Download this file (Jutarnji_list_19_03_2019.pdf)Jutarnji_list_19_03_2019.pdf[ ]1693 Kb
Opširnije...

Sastanak Predsjednice RH i organizacija civilnog društva i skloništa za žene žrtve nasilja

predsjednica2018WebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na sastanku koji je predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, priredila za predstavnike/ce organizacija civilnog društva i skloništa za žene koji se bave zaštitom žrtava nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22.9. Predstavnici/e udruga iznijele su problematiku vezano za praksu zaštite žena žrtava nasilja. Pravobraniteljica se osvrnula na najčešće propuste u procesuiranju počinitelja te iznijela zaključne preporuke vezano za nasilje u obitelji i općenito nasilje prema ženama naglasivši da je neophodno osigurati sustavno financiranje sigurnih kuća, besplatne SOS linije, pojačati provedbu zaštitne mjere udaljenja zlostavljača iz zajedničkog kućanstva, educirati stručnjake/inje koji/e će pružati pomoć žrtvama nasilja i/ili procesuirati počinitelje primjenjivati kvalitetne i dugotrajne programe rehabilitacije te organizirati kampanje osvještavanja i senzibilizacije društva.

Opširnije...

Panel diskusija o nasilju prema ženama u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike

MDOMSPpanel2018U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na poziv ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je na panel diskusiji „Unaprjeđenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Ureda Pravobranitelja” u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Pravobraniteljica je upoznala prisutne s praksom institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u području obiteljskog nasilja. Tom prilikom su izložene ovlasti i nadležnosti Pravobraniteljice koje se provode povodom pritužbi za nasilje u obitelji, kao i zakonodavni okvir za postupanje i poduzimanje aktivnosti po pritužbama. Prema statističkim pokazateljima u razdoblju od 2012.-2017. počinjeno je 90 ubojstava (počinitelji najčešće sadašnji ili bivši bračni/izvanbračni partneri). Najčešće prijavljeni zločini nasilja u obitelji: tjelesne ozljede, prijetnje i silovanje.

Opširnije...

Vlada RH usvojila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji 2017.-2022.

stopnasiljuNa Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 22. rujna, Vlada RH je usvojila četvrtu Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2017-2022. Strategija ima 33 mjere i obuhvaća sedam područja: prevenciju nasilja u obitelji, zakonodavni okvir iz područja zaštite od nasilja u obitelji, zbrinjavanje i potporu žrtvama nasilja u obitelji, psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, unaprjeđenje međuresorne suradnje, izobrazbu stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji i senzibilizaciju javnosti za problematiku nasilja u obitelji. Nositelji aktivnosti su tijela državne uprave, jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave te organizacije civilnoga društva, a svaka mjera Nacionalne strategije utemeljena je na određenom članku Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija) čiju je ratifikaciju Vlada RH najavila za kraj ove godine. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bila je članica Radne skupine za izradu Nacionalne strategije u koju su uvršteni brojni prijedlozi Pravobraniteljice.

Opširnije...

Odluka o osnivanju Promatračkog tijela i imenovanju članova tijela „Femicide Watch“

femicideSukladno zaključcima Regionalne konferencije „Femicide Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“, koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – 25. studenog 2016. u Zagrebu organizirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a u svjetlu preporuka posebne izvjestiteljice UN-a za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice - dr. sc. Dubravke Šimonović, pravobraniteljica Višnja Ljubičić donijela je na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 22. rujna 2017. Odluku o osnivanju Promatračkog tijela i imenovanju članova tijela „Femicide Watch“. Osnivanje Promatračkog tijela ima za cilj praćenje pojavnosti ubojstava žena iz rodnog aspekta, prikupljanje i analiziranje podataka radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga, bivših i sadašnjih partnera te općenito muškaraca. Temeljem prikupljenih i analiziranih podataka o nasilju prema ženama, važno je i izvještavanje ustanovljenog tijela u svrhu izrada politika prevencije i kažnjavanja nasilja nad ženama.

Opširnije...

Na Općinskom sudu u Zagrebu odana počast ubijenima 22. rujna 1999.

opcsudzgPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je danas u zgradi Općinskog suda u Zagrebu polaganju vijenaca i paljenju svijeća kojim je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama kao spomendan na 22. rujan 1999. kada je u zgradi tog suda tijekom brakorazvodne parnice Mate Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić te ranio zapisničarku Stanku Cvjetković. 

Opširnije...

Održana javna rasprava o ratifikaciji Istanbulske Konvencije

Istanbulska - javna rasprava mala za webU Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je javna rasprava o o Prijedlogu iskaza o procjeni učinaka propisa i Nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (dalje u tekstu: Konvencija). Uz predstavnika institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojše Paunovića, sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, pravni stručnjaci, predstavnici udruga civilnog društva, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Pravnog fakulteta i drugi.

Opširnije...

Sastanak radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Istanbul convention - za webU Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održan je sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (dalje u tekstu: Konvencija). Uz predstavnika institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojše Paunovića, sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, pravni stručnjaci, predstavnici udruga civilnog društva, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Pravnog fakulteta i drugi.

Opširnije...

Održana edukacijska radionica na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman"

vojnoucilistWEBU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ održana je interaktivna edukacijska radionica  pod nazivom „Iskustva i izazovi u praktičnom radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s posebnim osvrtom na obiteljsko nasilje“. Uvodnim govorom sudionicima/ama se obratio Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane i oružanih snaga za ljudske resurse. Na radionicu su se u velikom broju odazvale djelatno vojne osobe, predstavnici/e vojno-stegovnih sudova, vojne policije, službe za vojno zdravstvo, kadrovske službe i drugih odjeljenja Ministarstva obrane i oružanih snaga. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upoznala je polaznike/ce radionice s temeljnim pojmovima i ovlastima vezanima uz ustroj pravobraniteljskih institucija u RH, aktivnostima, nadležnostima i statističkom slikom rada Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kao i zakonodavnim okvirom koji regulira obiteljsko nasilje i uzroke koji mu pogoduju. 

Opširnije...

Održana javna rasprava o Nacrtu prijedloga Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji

Nac strategija za web - javna rasprava - malaU prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je danas javna rasprava o Nacrtu prijedloga Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2017.-2022. godine (dalje u tekstu: Nacionalna strategija). Tekst Nacionalne strategije prezentirala je ministrica Nada Murganić uz sutkinju Visokog prekršajnog suda, Branku Žigante Živković. Ministrica je u svom uvodnom govoru zahvalila Radnoj skupini na radu i rezultatima istog, ističući kako smo dobili izvrstan dokument koji predstavlja temelj strategije za suzbijanje nasilja u obitelji. Između ostalog, naglasila je i kako je sukladno Nacionalnoj strategiji već dogovorena suradnja s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova u provođenju edukacija ravnatelja centara za socijalnu skrb i stručnih djelatnika centara te niz drugih mjera koje smjeraju suzbijanju i prevenciji nasilja u obitelji od kojeg pretežito stradaju žene.

Opširnije...

Pravobraniteljica o nasilju u obitelji za Dnevnik.hr

dnevnikhrU srijedu 25. siječnja 2017., Hrvatski sabor raspravljao je o Prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Tim povodom pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za portal Dnevnik.hr u kojoj je između ostalog istaknula kako je izrazito zabrinjavajući preko 100-postotni trend porasta ukupnog broja kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama i preko 100-postotni porast broja žena žrtava nasilja među bliskim osobama.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Treći sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji 2017.-2022.
 2. Sastanak Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, 2017.-2022.
 3. 'Možemo zajedno' – edukacijske radionice za suzbijanje nasilja u obitelji
 4. Međunarodna konferencija "Nasilje u obitelji - bavarski i hrvatski model, pravna regulativa, policijska praksa i organizacijski modeli"
 5. Započeo rad na izradi nove Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji
 6. Pravobraniteljica prisustvovala na Općinskom sudu u Zagrebu obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
 7. Pravobraniteljica održala predavanje na Policijskoj akademiji
 8. Pravobraniteljica razgovarala s voditeljicom Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja Osijek
 9. Kampanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji
 10. Kampanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova "Ljubav je ravnopravna"
 11. Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji
 12. Ministarstvo pravosuđa predlaže psihološko nasilje kao posebno kazneno djelo
 13. Muškarci kao žrtve obiteljskog nasilja
 14. Opis slučaja 03-02/13-14 - Pritužba na rad policije
 15. Pravobraniteljica u Zadru na temu nasilja nad ženama
 16. Projekcija filma "Šuti" i rasprava o nasilju u obitelji
 17. Pravobraniteljica na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
 18. Trećina žena u svijetu žrtve su obiteljskog nasilja
 19. Regionalna konferencija o ekonomskom nasilju
 20. Inicijativa za uvođenje besplatnih SOS telefona s predbrojem 0800