Mediji

Održan stručni skup "Djeca i mediji"

djecaimedijiU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatskog novinarskog društva održan je stručni skup na temu „Djeca i mediji“. Uvodničari su bili prof.dr.sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Luka Maršić, Udruga KLOK, dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mlade Županijskog suda u Zagrebu i Kristina Turčin, novinarka. Govorilo se o kršenjima prava djece u izvještavanjima o djeci ili slučajevima povezanima s djecom, o kršenju dječjih prava na privatnost, otkrivanju identiteta te kako način izvještavanja o djeci utječe na stavove djece o samima sebi i o drugoj djeci.

Opširnije...

Sudjelovanje na tribini "Žene i mediji u RH"

ZIM400 2WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je uvodno izlaganje na tribini „Žene i mediji u Republici Hrvatskoj“ koju su zajednički organizirali Europski parlament u RH, HND i institucija Pravobraniteljice. Tribinu su otvorili Saša Leković, predsjednik HND-a i Violeta Staničić, voditeljia Ureda EP u RH. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je kratak presjek kroz nacionalno zakonodavstvo i međunarodne dokumente koji reguliraju način prikazivanja žena i muškaraca u medijima, ali i brojne primjere iz medija koji svjedoče o praksi koja ne poštuje te odredbe; od reklama do načina prikazivanja političarki ili nasilja prema ženama.

Opširnije...

Dogovor sudjelovanja pravobraniteljice na tribini "Žene i mediji u Hrvatskoj"

sastanakEPHNDPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas s Andreom Čović Vidović, predstavnicom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Emom Tarabochia, predstavnicom Hrvatskog novinarskog društva radi dogovora o sudjelovanju na tribini koju će u povodu Međunarodnog dana žena organizirati pod naslovom „Žene i mediji u Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je potvrdila svoje sudjelovanje uvodnim izlaganjem u kojem će predstaviti rezultate neovisnih istraživanja medija i načina na koji prikazuju žene. Na tribini će sudjelovati zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

Javna tribina o Programskim obvezama HRT-a 2018.-2022.

UgovorHRTiVladaRHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se pozivu HRT-a da sudjeluje na javnoj raspravi o Prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije koji će biti dio Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje 2018.-2022. Pravobraniteljica je HRT-u uputila pisane primjedbe i prijedloge (vidi privitak), a danas je sudjelovala i na javnom snimanju javne rasprave koje je održano na HRT-u u direktnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radia te uz odgođeno emitiranje u večernjim satima 8.6. na HTV 4.

Opširnije...

Primjer dobre prakse

Electrolux10022016WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubićić,  sastala se s predstavnicima  trgovačkog društva Electrolux d.o.o. povodom preporuke koju je uputila Electroluxu vezano za njihovu reklamnu kampanju nove linije usisavača. Pravobraniteljica je preporuku izdala temeljem pojedinačne pritužbe koja je stigla od udruge civilnog društva i u kojoj je ukazano na učinke koje konkretna kampanja ima u smislu perpetuiranja rodno uvjetovanih stereotipa o ženama i njihovoj ulozi unutar kućanstva.

Opširnije...

Okrugli stol "Rodna ravnopravnost u medijima"

AzaEM10122015Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.12. u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova održan je okrugli stol: „Rodna ravnopravnost u medijima“ na kojem su predstavljeni rezultati triju rodnih analiza medijskih sadržaja koje je Agencija provela – dvije se odnose na središnje informativne emisije tri nacionalne televizije (HRT, RTL i NOVA TV) za 2014. i 2015., dok treća raščlanjuje rodnu dimenziju audiovizualne komercijalne komunikacije. 

Opširnije...

Okrugli stol o slobodi medija

Slobodamedija2U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške i Hrvatskog novinarskog društva u suradnji s Norveškim sindikatom novinara organiziran je okrugli stol “Slobodno novinarstvo: iskustva, izazovi i najbolje prakse“. Svrha događanja, koji se sastojao od tri okrugla stola, bio je potaknuti raspravu o važnosti slobodnog i nezavisnog novinarstva i identificirati izazove s kojima se novinari u Hrvatskoj susreću u obavljanju svojih dužnosti. Rasprava je obuhvatila i pitanja komercijalizacije medija, izloženost političkim utjecajima kao i ulogu medija u sprječavanju govora mržnje i promociji tolerancije.

Opširnije...

Teme za diskusiju na panelu "Kako ćemo pratiti izbore", 26.9.2015. u Rovinju

Weekend-Media-Festival-2015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zainteresirana je za panel „Kako ćemo pratiti izbore“ koji će u subotu 26. rujna 2015. biti organiziran u sklopu Weekend Media Festival 2015. u Rovinju. Na panelu koji će moderirati Mislav Bago (Nova TV), sudjelovat će Igor Alborghetti (Telegram), Đurđica Klancir (T-portal), Zdravko Milinović (Večernji list) i Gojko Drljača (Jutarnji list). Tim povodom Pravobraniteljica se osvrnula na medijsko praćenje izbora iz aspekta ravnopravnosti spolova te poziva paneliste i panelisticu da postavljena pitanja i naglaske iz priopćenja uključe kao jednu od tema diskusije na navedenom panelu.

Opširnije...

Završni sastanak Radne skupine za izradu medijske politike

minkultureU Ministarstvu kulture održan je osmi sastanak Radne skupine za medijsku politiku u koju je aktivno uključena i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Nakon deset javnih tribina u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te tridesetak sastanaka tematskih radnih skupina za pojedina područja, Ministarstvo kulture, kao moderator rasprave, sastavit će do sredine rujna pripremni nacrt dokumenta koji će potom biti upućen u internetsko javno savjetovanje te raspravu na razini Vlade i Hrvatskog sabora. Na sastanku je prezentiran odabrani uzorak ciljeva i mjera, a cjeloviti dokument bit će dostavljen članicama Radne skupine do kraja idućeg tjedna na koji će se dodatno moći očitovati, komentirati ili davati prijedloge. Tijekom ljeta dokument će biti dostupan na službenim web stranicama Ministarstva kulture.

Radionica „Poticanje medijske pismenosti na temu rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa u medijima“

polaznicewebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na radionici pod nazivom „Poticanje medijske pismenosti na temu rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa u medijima“ koju je Vijeće za elektroničke medije organiziralo za novinare/ke i urednike/ce radija i televizije, a koji se natječu za sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Radionicu je otvorila ravnateljica Agencije za elektroničke medije i predsjednica Vijeća Mirjana Rakić, a uvodnu riječ o radu Fonda dala je Gordana Simonović, članica Vijeća.

Opširnije...

Medijsko obrazovanje i zaštita djece u medijima

medpolitikaU Ministarstvu kulture održan je 2. sastanak tematske radne skupine za medijsko obrazovanje i zaštitu djece u medijima u sklopu donošenja nacrta Medijske politike 2015.-2020. Sastanak je u cijelosti bio posvećen djeci i njihovoj zaštiti i stvaralaštvu. Ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u radu tematske radne skupine sudjeluje savjetnica za medije koja je iznijela primjedbu da je medijsko obrazovanje daleko širi pojam od fokusa zaštite djece kakav je dan u prijedlogu poglavlja: medijsko obrazovanje i zaštita djece.

Opširnije...

Sastanak tematske radne skupine o medijskom opismenjavanju i zaštiti djece

minkultureOdržan je prvi sastanak tematske radne skupine za medijsko opismenjavanje i zaštitu djece u sklopu Radne skupine za izradu prijedloga Medijske politike 2015.-2020. u koju je kao članica uključena i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Razgovaralo se o definiranju medijskog opismenjavanja, od čega se sastoji, kako su druge zemlje uredile pitanje medijske pismenosti djece i građana te kako zaštititi djecu sukladno zakonima i propisima od štetnih medijskih sadržaja, razvijati njihovo medijsko stvaralaštvo i povećati produkciju kvalitetnih sadržaja za djecu.

Opširnije...

Sudjelovanje na tematskim radnim skupinama o HRT-u

radnaskupmediU sklopu izrade prijedloga prve Medijske politike Republike Hrvatske 2015-2020., dana 30. travnja i 6. svibnja 2015. održani su tematski sastanci Radne podskupine vezano za ulogu HRT-a. Budući da Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svake godine traži izvješće HRT-a o provedbi mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, kojih je HRT nositeljica, te svoje primjedbe uključuje u godišnje Izvješće o radu koje podnosi Hrvatskom saboru, uključila se u podskupinu vezanu za definiranje uloge HRT-a u novoj Medijskoj politici.

Opširnije...

Radna skupina za medijsku politiku

minkultureMinistarstvo kulture započelo je s pripremama za donošenje medijske politike RH do 2020 godine. Organiziran je inicijalni sastanak Radne skupine u koju se uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na prvom sastanku predstavljeno je nacionalno izvješće o stanju u medijima te dogovorena dinamika rada radne skupine. Budući da su mediji ključni posrednici u prenošenju vrijednosnih sistema i stoga imaju veliku moć i utjecaj u promoviranju društvenih vrijednosti i oblikovanju stavova, način na koji medijski sadržaji prikazuju žene i muškarce jedan je od ključnih čimbenika u promociji i jačanju društvene svijesti o ravnopravnosti spolova te u prevenciji i uklanjanju diskriminacije na osnovu spola. Pravobraniteljica će sudjelovati u radu Radne skupine kako bi i ovaj važan segment bio uključen u medijsku
politiku.

Sažetak Analize seksizma i spolnih stereotipa u predsjedničkoj kampanji 2014./2015.

sexismlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova provela je analizu seksizma i spolnih stereotipa u razdoblju predsjedničke kampanje 2014./2015. Cjelovita analiza sa svim primjerima dio je Izvješća o radu za 2014. koje će na web stranicama biti dostupno nakon predaje Hrvatskom saboru 31.03.2015.

Osvještavanje javnosti o nedopustivosti i nezakonitosti korištenja seksizama u javnom govoru i medijskim sadržajima, putem izjava za medije, javnih priopćenja, sudjelovanja na javnim događanjima te službene web stranice i drugih društvenih mreža, kontinuirani je rad Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao posljedica stalnog monitoriranja poštivanja načela ravnopravnosti spolova u svim područjima javnog života.

Opširnije...