Mediji

Pravobraniteljica potpisala Sporazum o suradnji s Agencijom za elektroničke medije

AEMZeneimedijiPRSwebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, sudjelovala je na svečanom predstavljanju nove internetske stranice "Žene i mediji" koje je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović organizirala Agencija za elektroničke medije. Pravobraniteljica se prisutnima obratila uvodnim govorom u kojem je istaknula veliki društveni utjecaj koji mediji imaju na formiranje javnog mnijenja. Stoga je važno ukazivati na propuste u medijskim sadržajima, ali je još važnije pokazati da se može i drugačije, što novi portal "Žene i mediji" i čini. Spomenula je da je i institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova učinila nešto slično kada je u ožujku 2019. izdala i promovirala Medijski kodeks - vodič za senzibilizirano i profesionalno izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Nedvojbeno je da mediji otkrivaju mnoge stvari koje bi inače ostale sakrivene od javnosti i da na taj način potiču društvene promjene ili podižu razinu svijesti o određenoj problematici. U tome leži njihova snaga i moć, u tome leži i njihova društvena odgovornost.

Attachments:
Download this file (Vecernji_list_05_07_19.pdf)Vecernji_list_05_07_19.pdf[ ]770 Kb
Opširnije...

Sastanak vezan za novi portal Žene i mediji Agencije za elektroničke medije

ZeneimedijiwebsastU Agenciji za elektroničke medije održan je sastanak s partnerskim institucijama i organizacijama koje sudjeluju u nastanku novog portala Žene i mediji koji bi obuhvaćao razne aspekte ženskog sudjelovanja u javnom životu – od sporta do gospodarstva, kulture, politike i znanosti. Sve partnerske institucije pozvane su da dostave svoje prijedloge i nadopune prezentiranog sadržaja u skladu sa svojom djelatnošću. Svečano predstavljanje web stranice javnosti dogovoreno je za 4. srpnja 2019. u Muzeju Mimara pod pokroviteljstvom Predsjednice RH.

Opširnije...

Dogovor oko pokretanja novog portala Žene i mediji

zeneimedijiAEMVijeće za elektroničke medije održalo je sastanak vezano za dogovor oko pokretanja novog portala Žene i mediji, a u izradi kojeg bi svojim prilozima doprinos dala državna tijela, neovisne pravobraniteljske institucije, organizacije civilnog društva, neovisni stručnjaci/inje čiji/e su predstavnici/e bili/e prisutni na sastanku. Sadržaj bi se fokusirao prije svega na promoviranje pozitivnih primjera i vrijednosti ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima.

Opširnije...

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, pravobraniteljica predstavila Medijski kodeks

prskodeks1Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirala je u Novinarskom domu predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu u okviru kojeg su predstavnici 12 medijskih kuća potpisali Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa. Medijski kodeks nastao je u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, a kojeg sufinancira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije. U fokusu projekta je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama.

Opširnije...

Održan stručni skup "Djeca i mediji"

djecaimedijiU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Hrvatskog novinarskog društva održan je stručni skup na temu „Djeca i mediji“. Uvodničari su bili prof.dr.sc. Danijel Labaš, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Luka Maršić, Udruga KLOK, dr.sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mlade Županijskog suda u Zagrebu i Kristina Turčin, novinarka. Govorilo se o kršenjima prava djece u izvještavanjima o djeci ili slučajevima povezanima s djecom, o kršenju dječjih prava na privatnost, otkrivanju identiteta te kako način izvještavanja o djeci utječe na stavove djece o samima sebi i o drugoj djeci.

Opširnije...

Sudjelovanje na tribini "Žene i mediji u RH"

ZIM400 2WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić održala je uvodno izlaganje na tribini „Žene i mediji u Republici Hrvatskoj“ koju su zajednički organizirali Europski parlament u RH, HND i institucija Pravobraniteljice. Tribinu su otvorili Saša Leković, predsjednik HND-a i Violeta Staničić, voditeljia Ureda EP u RH. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić dala je kratak presjek kroz nacionalno zakonodavstvo i međunarodne dokumente koji reguliraju način prikazivanja žena i muškaraca u medijima, ali i brojne primjere iz medija koji svjedoče o praksi koja ne poštuje te odredbe; od reklama do načina prikazivanja političarki ili nasilja prema ženama.

Opširnije...

Dogovor sudjelovanja pravobraniteljice na tribini "Žene i mediji u Hrvatskoj"

sastanakEPHNDPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se danas s Andreom Čović Vidović, predstavnicom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Emom Tarabochia, predstavnicom Hrvatskog novinarskog društva radi dogovora o sudjelovanju na tribini koju će u povodu Međunarodnog dana žena organizirati pod naslovom „Žene i mediji u Hrvatskoj“. Pravobraniteljica je potvrdila svoje sudjelovanje uvodnim izlaganjem u kojem će predstaviti rezultate neovisnih istraživanja medija i načina na koji prikazuju žene. Na tribini će sudjelovati zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

Javna tribina o Programskim obvezama HRT-a 2018.-2022.

UgovorHRTiVladaRHPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odazvala se pozivu HRT-a da sudjeluje na javnoj raspravi o Prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije koji će biti dio Ugovora između HRT-a i Vlade RH za razdoblje 2018.-2022. Pravobraniteljica je HRT-u uputila pisane primjedbe i prijedloge (vidi privitak), a danas je sudjelovala i na javnom snimanju javne rasprave koje je održano na HRT-u u direktnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radia te uz odgođeno emitiranje u večernjim satima 8.6. na HTV 4.

Opširnije...

Primjer dobre prakse

Electrolux10022016WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubićić,  sastala se s predstavnicima  trgovačkog društva Electrolux d.o.o. povodom preporuke koju je uputila Electroluxu vezano za njihovu reklamnu kampanju nove linije usisavača. Pravobraniteljica je preporuku izdala temeljem pojedinačne pritužbe koja je stigla od udruge civilnog društva i u kojoj je ukazano na učinke koje konkretna kampanja ima u smislu perpetuiranja rodno uvjetovanih stereotipa o ženama i njihovoj ulozi unutar kućanstva.

Opširnije...

Okrugli stol "Rodna ravnopravnost u medijima"

AzaEM10122015Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.12. u organizaciji Agencije za ravnopravnost spolova održan je okrugli stol: „Rodna ravnopravnost u medijima“ na kojem su predstavljeni rezultati triju rodnih analiza medijskih sadržaja koje je Agencija provela – dvije se odnose na središnje informativne emisije tri nacionalne televizije (HRT, RTL i NOVA TV) za 2014. i 2015., dok treća raščlanjuje rodnu dimenziju audiovizualne komercijalne komunikacije. 

Opširnije...

Okrugli stol o slobodi medija

Slobodamedija2U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške i Hrvatskog novinarskog društva u suradnji s Norveškim sindikatom novinara organiziran je okrugli stol “Slobodno novinarstvo: iskustva, izazovi i najbolje prakse“. Svrha događanja, koji se sastojao od tri okrugla stola, bio je potaknuti raspravu o važnosti slobodnog i nezavisnog novinarstva i identificirati izazove s kojima se novinari u Hrvatskoj susreću u obavljanju svojih dužnosti. Rasprava je obuhvatila i pitanja komercijalizacije medija, izloženost političkim utjecajima kao i ulogu medija u sprječavanju govora mržnje i promociji tolerancije.

Opširnije...

Teme za diskusiju na panelu "Kako ćemo pratiti izbore", 26.9.2015. u Rovinju

Weekend-Media-Festival-2015Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zainteresirana je za panel „Kako ćemo pratiti izbore“ koji će u subotu 26. rujna 2015. biti organiziran u sklopu Weekend Media Festival 2015. u Rovinju. Na panelu koji će moderirati Mislav Bago (Nova TV), sudjelovat će Igor Alborghetti (Telegram), Đurđica Klancir (T-portal), Zdravko Milinović (Večernji list) i Gojko Drljača (Jutarnji list). Tim povodom Pravobraniteljica se osvrnula na medijsko praćenje izbora iz aspekta ravnopravnosti spolova te poziva paneliste i panelisticu da postavljena pitanja i naglaske iz priopćenja uključe kao jednu od tema diskusije na navedenom panelu.

Opširnije...

Završni sastanak Radne skupine za izradu medijske politike

minkultureU Ministarstvu kulture održan je osmi sastanak Radne skupine za medijsku politiku u koju je aktivno uključena i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Nakon deset javnih tribina u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te tridesetak sastanaka tematskih radnih skupina za pojedina područja, Ministarstvo kulture, kao moderator rasprave, sastavit će do sredine rujna pripremni nacrt dokumenta koji će potom biti upućen u internetsko javno savjetovanje te raspravu na razini Vlade i Hrvatskog sabora. Na sastanku je prezentiran odabrani uzorak ciljeva i mjera, a cjeloviti dokument bit će dostavljen članicama Radne skupine do kraja idućeg tjedna na koji će se dodatno moći očitovati, komentirati ili davati prijedloge. Tijekom ljeta dokument će biti dostupan na službenim web stranicama Ministarstva kulture.

Radionica „Poticanje medijske pismenosti na temu rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa u medijima“

polaznicewebPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala je na radionici pod nazivom „Poticanje medijske pismenosti na temu rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodnih stereotipa u medijima“ koju je Vijeće za elektroničke medije organiziralo za novinare/ke i urednike/ce radija i televizije, a koji se natječu za sufinanciranje sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Radionicu je otvorila ravnateljica Agencije za elektroničke medije i predsjednica Vijeća Mirjana Rakić, a uvodnu riječ o radu Fonda dala je Gordana Simonović, članica Vijeća.

Opširnije...

Medijsko obrazovanje i zaštita djece u medijima

medpolitikaU Ministarstvu kulture održan je 2. sastanak tematske radne skupine za medijsko obrazovanje i zaštitu djece u medijima u sklopu donošenja nacrta Medijske politike 2015.-2020. Sastanak je u cijelosti bio posvećen djeci i njihovoj zaštiti i stvaralaštvu. Ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u radu tematske radne skupine sudjeluje savjetnica za medije koja je iznijela primjedbu da je medijsko obrazovanje daleko širi pojam od fokusa zaštite djece kakav je dan u prijedlogu poglavlja: medijsko obrazovanje i zaštita djece.

Opširnije...