sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 10-01/12-01 - Ratni zločin silovanja nad ženama

Pravobraniteljica je dana 31. svibnja 2012. zaprimila pritužbu saborskog zastupnika u vezi ratnog zločina počinjenog silovanjem nad ženama u Vukovaru tijekom okupacije Vukovara 1991., a nekoliko dana kasnije još i dvije predstavke vezane za iste događaje.

PODUZETE MJERE: Po navedenim pritužbama Pravobraniteljica je (sukladno svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova) od Državnog odvjetništva RH zatražila podatke o poduzetim radnjama vezano uz istragu predmetnih zločina i identifikaciju počinitelja, kao i informacije o mogućnostima procesuiranja počinitelja ukoliko se oni nalaze izvan teritorija Republike Hrvatske.
ISHOD: Državno odvjetništvo RH  je obavijestilo Pravobraniteljicu kako ima u radu određeni broj predmeta zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih silovanjem. Navode kako su povodom podataka objavljenih u knjizi pod naslovom „Sunčica“, a koju im je dostavila udruga Žene u Domovinskom ratu, analizirani podaci te da je od nadležne policijske uprave i odgovarajućih sigurnosnih agencija zatraženo kriminalističko istraživanje radi utvrđenja počinitelja predmetnih kaznenih djela. DORH navodi kako je tijekom siječnja 2012. postupanje preneseno u Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, kao jedno od četiri specijalizirana državna odvjetništva za postupanje u predmetima kaznenih djela ratnih zločina te da je u Odsjeku za ratne zločine navedenog odvjetništva započelo uzimanje detaljnih iskaza žena – žrtava predmetnih kaznenih djela. Nadalje, DORH navodi kako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku nastavlja s provođenjem dokaznih radnji i koordiniranjem intenzivne kriminalističke obrade s ciljem utvrđivanja počinitelja predmetnih kaznenih djela i njihovog procesuiranja. Međutim, DORH navodi kako o detaljima i vrsti izvida i radnji koje se poduzimaju ne može dati obavijesti, a sukladno čl.36.st.3.toč.2.,3.-4. Zakona o državnom odvjetništvu i čl.231. Zakona o kaznenom postupku koji propisuju da se spisi državnog odvjetništva za vrijeme izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu, smatraju tajnima kao i da je postupanje tijekom istrage tajno.