sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/12-58

Pravobraniteljici se obratila H.P., koja je zajedno sa svoje dvije kćeri i majkom, žrtva dugogodišnjeg nasilničkog ponašanja svoga supruga, za kojega navodi da  je alkoholičar i s kojim je u brakorazvodnoj parnici. Zbog višegodišnjeg  zlostavljanja, pritužiteljica se trenutno liječi na psihijatrijskom odjelu KBC Dubrava. Navodi kako je suprug prijetio da će raznijeti kuću u kojoj živi s dvije kćeri i pritužiteljičinom majkom, pa kako joj je on već i ranije govorio da ima dvije bombe, jako ju je strah da to zbilja i ne učini. Nakon konzultacija s Pravobraniteljicom, pritužiteljica je događaj prijavila policiji, koja ga je uhitila i podnijela protiv supruga pritužiteljice kaznenu prijavu radi prijetnje. Okrivljeniku je određen pritvor od 30 dana, nakon čega je mogao biti pušten, no pritužiteljici to nije nitko sa sigurnošću mogao potvrditi. Stoga  je zabrinuta što će biti s njom, djecom i njenom majkom ukoliko njenom suprugu ukinu pritvor i ne izreknu mu niti jednu mjeru opreza, premda je kuća u kojoj žive vlasništvo jedne od njihovih kćeri. Ima odvjetnicu koja je zastupa u brakorazvodnoj parnici, ali misli da se ne snalazi u kaznenim postupcima.

PODUZETE MJERE: Pritužiteljica je po savjetu Pravobraniteljice sačinila podnesak kojim  je zatražila da nadležni sud, ukoliko njenog supruga pusti iz pritvora, istome odredi  mjere opreza- zabranu približavanja i kontaktiranja s njom i djecom kao žrtvama nasilja te udaljenje iz kuće.
ISHOD: Nakon što su u istražnom postupku radi kaznenog djela prijetnje pred sudom ispitani svi svjedoci/kinje, suprug pritužiteljice je pušten iz pritvora, bez ijedne izrečene zaštitne mjere.