sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 02-03/12-05

Dana 10.02.2012. Pravobraniteljica je putem medija saznala da je M.F. zatražila intervenciju PU V. budući da je njen bivši izvanbračni suprug, kojemu je izrečena zabrana približavanja, došao u njezin stan u kojem se tada nalazilo dvoje mldb. djece. Ondje joj je prijetio nožem, a kada su pol. službenici/ice došli/e, nož je spremio u džep, te su ga oni ispratili iz stana na udaljenost manju od 50 m. Nakon što su pol. službenici/ice otišli/e, isti se vratio i započeo razbijati automobil koji je u vlasništvu M.F. Ona je zatim ponovno pozvala policiju, no u međuvremenu se njezin bivši izvanbračni suprug udaljio. Kada su joj pol. službenici/ice rekli/e da ne mogu ništa učiniti, bila je ljuta i rekla im je da su „nesposobni kad ne mogu riješiti pijanog manijaka“. Nakon toga policijski službenici/ice su je navodno odveli u pritvor. Prema pisanju medija, koji su u tom dijelu prenijeli izjavu nadležnog glasnogovornika MUP-a, M.F. je u policijsku postaju uz primjenu sredstava prisile odvedena zato što je vikala, galamila i vrijeđala policijske službenike, oglušila se na njihov zahtjev da prestane s narušavanjem javnog reda i mira te se htjela udaljiti s mjesta događaja. Protiv nje je radi toga podnesen i optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

PODUZETE MJERE:  Pravobraniteljica je pribavila izvješće i dokumentaciju Ravnateljstva policije te je nakon izvršenog uvida ustanovila da se radi o kršenju mjere opreza zabrane približavanja od strane bivšeg izvanbračnog supruga A.L., a na štetu M.F. Navedena mjera opreza je izrečena temeljem Prekršajnog zakona (čl.130.-132.) i njezino kršenje ne predstavlja prekršaj. Naime, Prekršajni zakon u svojim odredbama predviđa da, u slučaju kršenja mjere opreza od strane onoga koji je obveznik te mjere, policija o tome obavještava sud koji je tu mjeru izrekao. Sud dotičnoga može kazniti novčanom kaznom do 10.000,00 kn i isti na to rješenje ima pravo žalbe, a za ponovno kršenje kazna može biti i do 20.000,00 kn. Slijedom navedenoga, Pravobraniteljica je ustanovila kako su pol. službenici/ice u konkretnom slučaju postupali/e u okviru svojih zakonskih ovlasti jer nisu imali elemenata za privođenje/uhićenje A. L .
ISHOD: Radi navedenog, Pravobraniteljica je uputila Hrvatskom saboru prijedlog za izmjenu Prekršajnog zakona, a više o navedenoj inicijativi vidjeti u poglavlju koje se odnosi na zakonske inicijative Pravobraniteljice.