sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 05-01/12-10

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primila je pritužbu na video uradak koji je objavljen na jednom internetskom portalu pod nazivom „Beretzova škola seksa: Vesna Beretz i Gero“, a za kojeg je pritužiteljica smatrala da je „uvredljiv i po žene diskriminirajući sadržaj“. Pregledom predmetnog videa, Pravobraniteljica je utvrdila da je sadržaj videa ponižavajući za žene temeljem njihovog spola neovisno o činjenici što je u videu korištena lutka za napuhavanje, a ne stvarna osoba, jer su u videu upravo ženske spolne karakteristike bile osnova za vulgarno izrugivanje autora videa.

PODUZETE MJERE: Pravobraniteljica je uredniku Internet portala na kojem je video objavljen uputila upozorenje i dala preporuku da sporni sadržaj uklone s portala te da kao medij vode računa o zakonskim odredbama.
ISHOD: Neposredno nakon primitka Pravobraniteljičinog upozorenja i preporuke, urednik portala nazvao je osobno i ispričao se uz informaciju da je sporni video odmah uklonjen s portala te potom dostavio i pisanu potvrdu istog u kojoj se ispričao i svima „koji su se na prikazano osjećali loše, a posebno osobi koja je podnijela pritužbu“. Pravobraniteljica se i osobno uvjerila da je sporni video uklonjen s portala, a o odgovoru urednika obavijestila pritužiteljicu.