sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 05-03/12-05

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova primila je pritužbu na reklamu na HTV-u kojom se reklamiraju tablete za mušku potenciju. U reklami su prikazane „ženske osobe, od kojih jednoj smeta buka, drugoj djeca, trećoj nešto treće, a četvrtoj susjedi ništa ne smeta jer njezin suprug koristi tablete za potenciju“. Pritužiteljica je smatrala da je reklama „krajnje uvredljiva i primitivna“ jer ženu prikazuje kao „ljudsko biće koje je toliko jednostavno“ da ima samo jednu potrebu.

PODUZETE MJERE: Pravobraniteljica je uvidom u snimku reklame utvrdila da reklama na uvredljiv način prikazuje žene, jer ih omalovažava, odnosno ismijava na osnovu spola. Stoga je uputila upozorenje i preporuku glavnom uredniku HTV-a budući da kao javni servis građana/ki HTV-a ima programsku obvezu „objavljivati programe namijenjene ostvarivanju ravnopravnosti muškaraca i žena “ i odgovoran je ukoliko u svom programu dozvoli objavu onih sadržaja kojima se pažnja gledatelja/ica, kao eventualnih potrošača/ica reklamiranih proizvoda, privlači na način da se bilo koga omalovažava ili ismijava na osnovu spola. Pravobraniteljica je preporučila da prilikom odobravanja reklama na HTV-u vode računa o zakonskim odredbama.
ISHOD: HTV je prestao prikazivati spornu reklamu o čemu je Pravobraniteljica obaviještena od strane naručitelja i ugovaratelja sporne reklame. Isti su, naime, bili zbunjeni što je to sporno u njihovoj reklami te je li Pravobraniteljica zabranila prikazivanje. Obrazložena im je nadležnost institucije Pravobraniteljice i razlog upozorenja i preporuke HTV-u kao mediju. Od HTV-a je Pravobraniteljica primila očitovanje o poduzetom temeljem njezinog upozorenja i preporuke, u kojem je pored ostalog navedeno da su „na HTV-u uveli organizacijske i kadrovske promjene s ciljem da se sukladno zakonskim ovlastima dodatno kontroliraju i pregledaju reklame koje se emitiraju na HRT-u, a koje bi mogle u svom sadržaju imati poruke društveno neprihvatljivog ponašanja“.