sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 05-06/12-52 - "Puteni put Zagreba"

Pravobraniteljica je primila pritužbu organizacije civilnog društva na turističku rutu jedne turističke agencije pod nazivom „Puteni put Zagreba“ kao uvredljivu i ponižavajuću za žene temeljem spola, ali i s osnova promocije prostitucije. Veliki broj medija promovirao je rutu turističke agencije koristeći se podržavajućim izrazima, bez kritičkog osvrta, pa su izvještavali o tome kako „putovima najpoznatijih bludilišta“ u gradu Zagrebu glumica kao „zanosna kurtizana“ posjetiteljima „rasplamsa maštu“ dok ih „svojim stasom, glasom i plesom mami sočnim tračevima iz života noćnih dama“. U prilogu javne televizije, voditeljica turističke agencije koja je osmislila turu naglasila je kako se ona temelji „na povijesnim činjenicama“, a novinarka javne televizije je pozvala gledatelje i gledateljice da „odbace lažni moral“ i krenu putovima „nekad liberalnog grada“. 

PODUZETE MJERE: Pravobraniteljica je promptno reagirala javnim priopćenjem (16.9.2012.) te upozorenjima i preporukama upućenima turističkoj agenciji koja je osmislila rutu, ali i urednicima/cama tiskanog medija i Internet portala i televizija koje su nekritički izvještavale o navedenoj turističkoj ponudi. I u priopćenju i u upozorenjima, Pravobraniteljica je podsjetila sve one koji smatraju da u prostituciji postoji nešto glamurozno, nešto što treba glorificirati i promovirati kao bezopasnu zabavu u kojoj podjednako uživaju i muškarci i žene, da je prostitucija bila i ostala veliki društveni problem, da je oduvijek vezana uz nasilje nad ženama (prisiljene da se odaju prostituciji, često da ne bi umrle od gladi da bi sebi i djeci osigurale kakvu takvu egzistenciju ili zato što nisu znale i ne znaju za bolje i za drugačije  ponašanje od nasilja nad sobom, prostitutke su tijekom života doživljavale i doživljavaju razne oblike nasilja, od batina do silovanja, ponižavanja od strane muškaraca, ali i društva u cjelini, od omalovažavanja do fizičkog, mentalnog i seksualnog zlostavljanja) i trgovinu ljudskim bićima radi seksualnog iskorištavanja žena te da je važna sastavnica međunarodnog kriminala. Budući da je prodavati priču o veselim kurtizanama koje, veselo i prpošno poput glumice iz turističke ponude, pružaju “dobar provod” muškarcima, rodno potpuno neosviješteno i u suprotnosti s načelima promoviranja ravnopravnosti spolova, koja je jedna od vrednota zapisana u sam Ustav RH, i obaveza svih društvenih subjekata, Pravobraniteljica je preporučila  turističkoj agenciji koja se domislila ovakve profitabilne ture, kao i novinarima i novinarkama koje su ju promovirale, da se bolje educiraju o prostituciji kao društvenom, ekonomskom, socijalnom pa i zdravstvenom problemu kao i o položaju žena u prostituciji čiju patnju trivijaliziraju i ismijavaju ovakvim turističkim ponudama i podržavajućom medijskom reklamom. Pravobraniteljica je također upozorila da je prema važećem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira bavljenje prostitucijom zabranjeno. Važećim Kaznenim zakonom kažnjivo je i organiziranje prostitucije, odnosno pružanja seksualnih usluga, dok će Kaznenim zakonom koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. postati kažnjivo i korištenje usluga osoba koje se bave prostitucijom. Stoga se najnovijom turističkom ponudom zapravo promovira ponašanje i aktivnosti koje spadaju u sferu prekršajnog, odnosno kažnjivog ponašanja, što je potpuno neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo i trivijaliziranje i ismijavanje patnje žena u prostituciji na način kako je to osmislila turistička agencija i to u svrhu ostvarivanja vlastitog profita.
ISHOD: Turistička tura više nije promovirana u medijima iako se sporna tura održala još naredna dva petka, ali niti turistička agencija niti jedan medij se nije očitovao na upozorenje i preporuku pravobraniteljice. Međutim, ovaj primjer je Pravobraniteljica uključila u programe edukacije koje je provela za urednike/ce HRT-a te srednjoškolke/ce, a koje će provoditi i dalje za razne ciljane skupine.