sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/11-41 - Pritužba na rad policije

Pravobraniteljici se putem Ženske udruge „Izvor“ iz Tenje obratila M.A. iz O. pritužbom na rad policijskih službenika/ica. Navodi kako je žrtva obiteljskog nasilja od strane supruga uslijed čega je 17.06.2011. zatražila intervenciju policije putem telefona.

Međutim, navodi kako su je pol. službenici/ice tom prilikom savjetovali/e „da pozove intervenciju ukoliko se bilo što slično ponovi, odnosno ukoliko suprug, kad se vrati kući, ponovno postane agresivan“ te da pritom nisu poduzeli/e nikakve daljnje mjere vezano uz taj događaj. Navodi kako se nasilje nastavilo i nakon toga događaja te kako je policija kasnije ipak intervenirala.

PODUZETE MJERE I ISHOD: Pravobraniteljica je nakon razmatranja izvješća i dokumentacije ustanovila kako je nadležna policijska postaja predmetnog dana u 13.52 sata doista zaprimila poziv pritužiteljice, ali Ravnateljstvo policije u svom izvješću ističe kako navedenu snimku nije moguće preslušati zbog proteka vremena. U dokumentaciji se nalazi zabilješka o izjavi koju je pritužiteljica dala prilikom intervencije 08.07.2011. u nadležnoj PP, a u kojoj ona navodi kako je i 17.06.2011. zvala policiju radi nasilja u obitelji. Međutim, usprkos nedvojbenim saznanjima policije o postojanju sumnje na obiteljsko nasilje navedenog dana, pol. službenici/ice nisu žurno i u cijelosti provjerili/e te navode.

Stoga je Pravobraniteljica u konkretnom slučaju uputila upozorenje radi nepostupanja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji ističući pritom nužnost žurnog postupanja pol. službenika/ica po svim dojavama o obiteljskom nasilju, a čime se istodobno pridonosi njegovoj prevenciji u društvu, imajući pritom u vidu činjenicu kako se nasilje nad ženama smatra oblikom diskriminacije temeljem spola. Istodobno je policiji upućena i preporuka za budući rad.

Ravnateljstvo policije je obavijestilo Pravobraniteljicu kako je razmotrilo zaprimljeno upozorenje i preporuku te da je obavijestilo djelatnike/ice nadležne PP o učinjenim propustima. Pritom je Ravnateljstvo policije istaknulo kako je naložena i provedena dodatna edukacija policijskih službenika/ica temeljne policije O. koji pružaju intervencije temeljem zaprimljenih dojava o nasilju u obitelji.