sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/10-79 - Pritužba na rad CZSS

Pisanom pritužbom pravobraniteljici se obratila Z. F. iz Š. navodeći kako je dugogodišnja žrtva nasilja od strane supruga (s kojim se nalazi u brakorazvodnom postupku) uslijed čega je u njihovoj obitelji policija intervenirala više puta, a Centar za socijalnu skrb Š. im je izrekao i mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi. Međutim, pritužiteljica smatra kako su djelatnici/ice nadležnog centra pristrani/e u korist njezinog supruga navodeći kako se uvažavaju sve njegove tvrdnje dok se istodobno njoj ne vjeruje. 

Također je nezadovoljna i radom nadležne PP navodeći kako im se radi obiteljskog nasilja obraćala za pomoć u više navrata, ali da joj tražena pomoć nije uvijek bila pružena. 

PODUZETE MJERE I ISHOD: Od Ravnateljstva policije i Centra za socijalnu skrb Š. zatraženo je izvješće o poduzetim mjerama u konkretnom slučaju kao i relevantna dokumentacija. Pravobraniteljica je ustanovila kako se u obitelji pritužiteljice provodila mjera nadzora nad rod. skrbi u trajanju od godine dana. Uvidom u mjesečna izvješća o nadzoru vidljivo je kako su odnosi u obitelji pritužiteljice bili narušeni do te mjere da je i sama voditeljica mjere nadzora u jednom navratu bila prisutna nasilničkom ponašanju supruga pritužiteljice, a i sama pritužiteljica joj je detaljno opisivala nasilje kojem je učestalo bila izložena. Međutim, iako je iz dokumentacije vidljivo da policija nije intervenirala radi navedenog nasilja jer pritužiteljica nije svaki put tražila intervenciju policije, nadležni Centar nije navedena saznanja prijavio nadležnoj PP, a što je obvezan prema Protokolu. Stoga je Pravobraniteljica uputila nadležnom Centru upozorenje i odgovarajuće preporuke za budući rad.

U odnosu na rad policije, Pravobraniteljica je ustanovila kako su policijski službenici/ice u više navrata intervenirali/e u obitelji pritužiteljice radi obiteljskog nasilja njezinog supruga. Iz dokumentacije proizlazi kako su protiv njega podneseni optužni prijedlozi u više navrata te da je on u dva navrata počinio prekršaj i pod utjecajem alkohola (prvi put mu je izmjereno 1,59, a drugi put 1,45 promila). Međutim, usprkos tome, policijski službenici/ice u optužnim prijedlozima nisu predlagali da se suprugu pritužiteljice izrekne zaštitna mjera obveznog liječenja od ovisnosti, iako je to predviđeno u Protokolu. Stoga je Pravobraniteljica tijekom 2011. izrekla Ravnateljstvu policije upozorenje i odgovarajuće preporuke.