sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/11-02 - Pritužba na postupanje policije

Izjavom na zapisnik Pravobraniteljici se obratila S.V. iz V. navodeći kako je dugogodišnja žrtva obiteljskog nasilja od strane supruga D.V., zbog čega je 01.12.2010. zatražila i intervenciju policijske postaje V. Navodi kako je predmetnog dana suprug bio nasilan na način da je nogom razbio vrata sobe u koju se ona zaključala uslijed straha te kako je razvalio i „štok“, vrijeđao ju i vikao na nju. 

Nadalje navodi kako su policijski službenici/ice po dolasku saslušali nju i supruga u istoj prostoriji, sačinili zapisnike te da je ona tada pokušala službenicima objasniti kako se njezin suprug već dulje vrijeme nasilnički ponaša prema njoj, odnosno da to nije prvi put. Međutim, navodi kako su joj policijski službenici/ice rekli/e kako njih zanima samo taj događaj, ali ne i ranije neprijavljeno nasilje. 

PODUZETE MJERE I ISHOD: Nakon razmatranja izvješća i dokumentacije Ravnateljstva policije, Pravobraniteljica je ustanovila kako su djelatnici/ice policijske postaje V. dana 01.12.2010. prilikom intervencije u obitelji pritužiteljice saslušali nju i supruga te sačinili zapisnike. Međutim, iz tih zapisnika nije vidljivo da li su pritužiteljica i njezin suprug saslušani u odvojenim prostorijama, odnosno da li je pritužiteljica saslušana bez nazočnosti svojega supruga, s obzirom da se u obrascu navedenih zapisnika nigdje ne navodi podatak iz kojega bi bilo razvidno da li su žrtva i počinitelj saslušani odvojeno. Stoga je Pravobraniteljica Ravnateljstvu policije dala upozorenje te preporuku da se izmijeni obrazac zapisnika o ispitivanju osumnjičenika, odnosno svjedoka u prekršajnom postupku, u slučajevima koji se odnose na obiteljsko nasilje. Nadalje, Pravobraniteljica je ustanovila kako u konkretnom slučaju policijski službenici/ice nisu uzeli/e u obzir navode pritužiteljice o ranijem nasilničkom ponašanju njezinog supruga, a što je izričito predviđeno Protokolom. Stoga je Pravobraniteljica i radi navedenog propusta uputila upozorenje Ravnateljstvu policije te dala odgovarajuću preporuku za budući rad.