sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/11-06 - Nenadležnost PRS

Stranka N.N. dala je Pravobraniteljici preko sigurne kuće „Istra“ izjavu na zapisnik, u kojoj opisuje svoj težak položaj, navodeći da je državljanka Republike Srbije, u braku oko 3 godine s državljaninom Republike Hrvatske, da žive u Hrvatskoj, a da je s njima i njezina kćer iz prvog braka. Navodi da je suprug odmah nakon vjenčanja počeo zlostavljati na razne načine, ali da ga nije nikada prijavljivala, niti ga sada želi prijaviti. 

Odluku da ga ne prijavljuje donijela je iz nekih svojih osobnih razloga, jer bi on nakon saznanja o prijavi odmah zatražio razvod braka, a ona se nema gdje vratiti u Republiku Srbiju, nema posao, kćer joj se školuje u RH, a mora čekati istek roka od 5 godina da bi mogla podnijeti zahtjev za hrvatsko državljanstvo, te tada imati više mogućnosti za samostalan život. Napominje da joj je suprug sudionik Domovinskog rata, nezaposlen, prima socijalnu pomoć, a prema ponašanju misli da ima PTSP, koji on negira i ne želi se liječiti. 

PODUZETE MJERE I ISHOD: Stranci je pojašnjena nadležnost Pravobraniteljice, odnosno nemogućnost razmatranja njezinog slučaja, ako se ne može pritužiti na rad nadležnih institucija, koje nikada nisu postupale u cilju njene zaštite od nasilja u obitelji, jer ga nikada nije prijavljivala za nasilje u obitelji, niti ga želi prijaviti.