sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 03-02/11-14 - Pritužba na rad policije

Pravobraniteljici se obratila M.P. iz V.G. navodeći kako se njezin bivši suprug, od kojega se razvela, ali i dalje živi s njom i njihovom mldb. djecom u stanu koje je njezino vlasništvo, nasilnički ponaša prema djeci unatrag zadnje dvije godine.

Dana 17.02.2011. obratila se nadležnoj PP V.G. radi toga što je njezin bivši suprug jedno dijete udario te rezao nožem žice od kompjutera, uslijed čega su djeca otišla iz stana kod prijatelja. Navodi da joj je rečeno da sama mora iseliti supruga iz stana. Nije joj jasno zašto se njezine ranije prijave nisu tretirale  kao prijave obiteljskog nasilja.

PODUZETE MJERE I ISHOD: Pravobraniteljica je utvrdila kako su policijski/e službenici/e PP V.G.  u obitelji pritužiteljice postupali u tri navrata - 07.05.2010., 11.01.2011. i  21.02.2011. tako što su obavili razgovore s pritužiteljicom i njezinim bivšim suprugom, da je pritužiteljica  imala priliku iznijeti viđenje kritičnih situacija, i u slučajevima gdje je ona pozvala policiju, i u slučaju u kojem je policiju pozvao njezin bivši suprug, te da niti jednom nisu utvrdili postojanje elemenata kažnjivih dijela. Stoga pravobraniteljica smatra da su policijski/e službenic/ei PP V.G. postupali  u skladu sa svojim zakonom određenim dužnostima te da nisu diskriminirali pritužiteljicu kao moguću žrtvu nasilja u obitelji. Pritužiteljica je upućena da temeljem odredbe čl.109.st.1.toč.4. Prekršajnog zakona ima pravo pokrenuti prekršajni postupak radi nasilničkog ponašanja u obitelji u svojstvu oštećenice.