sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Postupanje povodom homofobnog napada na Bačvicama

logoprsmaliVezano za postupanje policijskih službenika nakon događaja od 17. lipnja 2012. na plaži Bačvice u Splitu, kada je šest djevojaka fizički i verbalno bilo napadnuto od strane skupine muškaraca zbog toga što su pretpostavili da su lezbijke, a dvije ženske osobe zadobile tjelesne ozljede, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je priopćenje u kojem je naglasila kako su kazneno pravnim poretkom Republike Hrvatske napadi na fizički integritet LGBT osoba uvjetovani njihovom spolnom orijentacijom ili rodnim identitetom jasno određeni kao zločin iz mržnje i predstavljaju jedan od najgrubljih oblika izravne diskriminacije zabranjenim Zakonom o ravnopravnosti spolova. Kao što je najavila i u izjavi Jutarnjem listu od 19.6.2012., pravobraniteljica je zatražila očitovanje od Ravnateljstva policije u ovom slučaju.

logoPolicijaRavnateljstvo policije dostavilo je pravobraniteljici očitovanje u kojem navodi da su „službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli nadzor postupanja policijskih službenika II. policijske postaje Split, kojom prilikom su utvrđeni propusti u postupanju službujućeg šefa smjene protiv kojeg će biti pokrenut disciplinski postupak, dok je policijskom službeniku koji je postupao na mjestu događaja izrečeno usmeno upozorenje“.

Pravobraniteljica je zatražila od Ravnateljstva policije izvješće je li protiv službujućeg šefa smjene pokrenut disciplinski postupak povodom utvrđenih propusta u postupanju, te ako je, je li istome izrečena sankcija, kao i o kakvoj se sankciji radi.

 

 

Iz medija:

"Šest djevojaka pretučeno je na Bačvicama, a policija nije privela napadače", Jutarnji list, 19.6.2012.