sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Opis slučaja 01-01/09-10 - Uznemiravanje na radu

Pravobraniteljici se pritužbom obratila N.N. iz X, zaposlena kao medicinska sestra Zatvora u X, a vezano uz spolno uznemiravanje na radu od strane pojedinih djelatnika/ca te ustanove. U pritužbi navodi kako su se određeni kolege ponašali neprimjereno i upućivali joj seksističke izjave govoreći joj da je „jebozovna“, da je treba „dobro izdrmati“ i „izjebati do penzije“ te da je „dobro izgledala dok je bila mršava“ i kako bi je tada „poseksao i u letu“. Navodi i da joj je načelnica stalno prigovarala pred drugim djelatnicima/ama ponašajući se prema njoj kao „prema maloumnoj osobi“. Pritužiteljica navodi kako su loši međuljudski odnosi završili na način da joj je uručeno Rješenje o udaljavanju iz službe, a u kojem su navedeni netočni navodi.

PODUZETE MJERE: Pravobraniteljica je pribavila izvješće, dopunu izvješća i dokumentaciju od Zatvora u X, u kojima se navodi kako su protiv pritužiteljice vođena dva stegovna postupka zbog teške povrede službene dužnosti. U odnosu na navode pritužiteljice o neprimjerenom ponašanju pojedinih djelatnika/ca, navodi se kako su neki od njih saslušani te kako je bilo nemoguće utvrditi što se uistinu zbilo. Zbog toga, kao i zbog njezine povrede službene dužnosti, pritužbu smatraju neosnovanom. Iz dostavljene dokumentacije proizlazi kako je pritužiteljica u više navrata podnosila pismene predstavke navodeći da je uznemiravana na radu i diskriminirana te kako su se o tome pismeno očitovali prozvani službenici/e. Također je razvidno da se povjerenica za etiku o tome dopisom očitovala upravitelju Zatvora.

Međutim, pravobraniteljica je ustanovila kako u konkretnom slučaju Zatvor nije na pravilan i zadovoljavajući način proveo postupak zaštite dostojanstva radnika/ce predviđen Zakonom o radu s obzirom na to da se predmetni postupak sveo na pismene zabilješke i izjave, odnosno isključivo pismenu korespondenciju svih sudionika, a bez njihovog saslušanja i sastavljanja zapisnika o tome. Također nije proveden nikakav dokazni postupak u kojem bi se mogle potpuno i objektivno utvrditi sve činjenice. Stoga je pravobraniteljica Zatvoru uputila odgovarajuće upozorenje, kao i preporuku radi donošenja pravilnika kojim bi se detaljno uredio postupak zaštite dostojanstva radnika/ice.