sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

JAVNA PRIOPĆENJA I IZJAVE PRS

Priopćenje pravobraniteljice o korištenju prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora od strane očeva

oceviPotaknuta određenim brojem pritužbi i upita koje je zaprimila (kako od strane roditelja tako i od strane pojedinih organizacija civilnog društva) Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je tijekom 2018. i 2019. godine nastavila svoje aktivnosti iz područja rodiljnih i roditeljskih potpora, a posebice u cilju pribavljanja tumačenja i pojašnjenja pojedinih zakonskih odredbi odnosno u cilju što većeg informiranja roditelja o njihovim pravima. Pravobraniteljica kontinuirano prati područje rodiljnih i roditeljskih potpora te u svojim godišnjim izvješćima o radu daje preporuke Hrvatskom saboru. U svom Izvješću o radu za 2018. godinu Pravobraniteljica je ukazala na činjenicu da očevi ne koriste u dovoljnoj mjeri rodiljne, posebno roditeljske dopuste, kao i na prepreke oko usklađivanja obiteljskog i poslovnog života.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Jutarnji list o slučajevima u kojima su policijski službenici počinitelji obiteljskog nasilja

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Jutarnji list slučajeve obiteljskog nasilja u kojima je počinitelj policajac, a vezano za slučaj u Osijeku u kojem je policajac verbalno i fizički napao svoju suprugu te joj potom u dvorištu prijetio da će je ubiti držeći u ruci privatni pištolj koji je legalno posjedovao. Navela je kako je u svom dosadašnjem radu postupala po pritužbama na obiteljsko nasilje u kojem je počinitelj bio policijski službenik, pri čemu su u svim slučajevima počinitelji bili muškarci. U srpnju ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o policiji kojima je konačno uvažena preporuka Pravobraniteljice da se policijski službenici koji su počinitelji nasilja u obitelji udalje iz službe. Pravobraniteljica pozdravlja takve izmjene, no ističe i da bi se na istom tragu trebalo mijenjati relevantno zakonodavstvo kako bi se iz službe udaljavali i oni obiteljski nasilnici koji su počinili djelo klasificirano kao prekršajno.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Slobodnu Dalmaciju o slučaju Škaro

SlobodnaDPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Slobodnu Dalmaciju slučaj uhićenja Damira Škare po prijavi za silovanje. Navela je kako u konkretnom slučaju već provodi ispitni postupak temeljem nadležnosti te kako je policija koja postupa po prijavi za kazneno djelo silovanja, uputila žrtvu da se obrati i instituciji Pravobraniteljice, što je ona i učinila. Što se tiče reagiranja javnosti koja po društvenim mrežama odgovornost prebacuje na žrtvu i nastoji je na razne načine diskreditirati, treba istaknuti kako je to, nažalost, ukorijenjen obrazac razmišljanja koji proizlazi iz snažnog patrijarhalnog stava prema kojem je kazneno djelo silovanja u kojem je muškarac počinitelj moralo biti na neki način isprovocirano od strane žene žrtve.

Opširnije...

Pravobraniteljica komentirala za Index slučaj predsjednika AK Siget

indexPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Index.hr slučaj u kojem je zaposlenica AK Siget prijavila za silovanje Damira Škaru, predsjednika kluba. Navela je kako u konkretnom slučaju već provodi ispitni postupak temeljem nadležnosti i u sinergiji s policijom koja je i samu žrtvu uputila da se, osim prijave njima za kazneno djelo silovanja, obrati i instituciji Pravobraniteljice, što je ona i učinila. Također je navela da se u 2018. godini od ukupno 458 pritužbi građana i građanki na kojima je institucija Pravobraniteljice radila, 121 pritužba odnosila na neki od oblika spolne diskriminacije u području zapošljavanja i rada (26,4%), od čega se 39 pritužbi (32,3%) odnosilo na diskriminacijske osnove iz čl. 8. Zakona o ravnopravnosti spolova – uznemiravanje i spolno uznemiravanje.

Opširnije...

Pravobraniteljica komentirala za Jutarnji list slučaj obiteljskog nasilja

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Jutarnji list sudsku praksu u slučajevima obiteljskog nasilja. Istaknula je da ne može komentirati pojedinačne presude, ali da njezin ured uporno ukazuje na blagu sudsku politiku kažnjavanja nasilja u obitelji. Već niz godina sudovi izriču bezuvjetne zatvorske kazne u postotku manjem od 10% ukupnog broja počinitelja nasilja u obitelji. Svi ostali osuđeni su relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim osudama. Politika nulte tolerancije na nasilje prema ženama i u obitelji znači da počinitelje nasilja treba izložiti najstrožim kaznama, takozvanim zakonskim maksimumima i bezuvjetnim zatvorskim kaznama, čime bi se slala jasnija društvena poruka o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji. Pravobraniteljica je upozorila i na neujednačenost sudske prakse. Nije rijedak slučaj da se teška nasilnička djela procesuiraju prekršajno dok se lakša nasilnička djela procesuiraju kazneno bez uzimanja u obzir konteksta i eventualne povijesti nasilničkog ponašanja.

Opširnije...

Priopćenje povodom načina obraćanja gradonačelnika Grada Zagreba novinarki N1 TV

logoprsmaliVeć sam nekoliko puta javno ukazivala na to da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće obraćanje prema ženama. Svjedočili smo brojnim primjerima seksističkog obraćanja gradonačelnika upućenog novinarkama ili izjava koje su bile uvredljive ili omalovažavajuće prema svim ženama temeljem spola, a što nije u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Naime, tijekom tiskovnih konferencija ili prigodom davanja izjava za medije gradonačelnik predstavlja instituciju grada, dok novinarke obavljaju svoj posao, dakle nalaze se na radnom mjestu. U takvoj situaciji i međusobnom odnosu gradonačelnika i novinarke, svaka seksualna aluzija poput aluzije da ga novinarka „rajca“ ili vrijeđanje temeljem spola je oblik spolnog uznemiravanja koje je regulirano Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Opširnije...

Komentar Pravobraniteljice povodom najave prve Povorke ponosa u Sarajevu

klixbalogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je izjavu za sarajevski portal Klix.ba vezano za najavu prve Povorke ponosa u Sarajevu 8. rujna 2019. U izjavi je dala kratak prikaz povijesti održavanja povorki ponosa u Republici Hrvatskoj te navela kako se prva održala 2002. u Zagrebu, od 2011. se održava u Splitu, 2014. je održana u Osijeku. Prve povorke ponosa u Zagrebu i Splitu obilježili su neredi i nasilje prema učesnicima povorke, a nakon Split Pridea 2011. godine podnesene su 22 kaznene prijave radi zločina iz mržnje i 103 prekršajne prijave. 

Attachments:
Download this file (Slobodna_Dalmacija_8.9.2019.pdf)Slobodna_Dalmacija_8.9.2019.pdf[ ]1079 Kb
Opširnije...

Slučaj spolnog uznemiravanja na nogometnoj utakmici Druge hrvatske nogometne lige

Sutkinja1Pravobraniteljica je putem medijskih objava doznala za slučaj spolnog uznemiravanja koji se, prema dostupnim informacijama, dogodio 23. kolovoza 2019. na utakmici Druge hrvatske nogometne lige između klubova NK Sesvete i NK Solin. Brojni mediji prenijeli su da je na toj utakmici četvrta sutkinja Ivana Martinčić neposredno nakon završetka susreta bila žrtva spolnog uznemiravanja od strane igrača NK Solin Vlatka Šimuneca, koji joj je rekao „dođi da te jebemo“. U pojedinim medijskim člancima objavljena je i preslika službenog zapisnika s utakmice glavnog suca Vedrana Jelenčića, iz koje je vidljivo da je sutkinja Ivana Martinčić prijavila događaj.

Opširnije...

Pravobraniteljica podržala projekt Zadovoljna akademija posvećenog cjeloživotnom učenju

ZadovoljnakademijaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, odazvala se pozivu da video pozivom podrži projekt portala Zadovoljna.hr pod nazivom Zadovoljna akademija. Projekt je posvećen cjeloživotnom učenju žena širom Hrvatske, bez obzira na dob i prethodno obrazovanje čime se želi pomoći ženama da ostvare svoj potencijal, promijene sadašnje radno mjesto, usavrše svoje dosadašnje vještine i znanje. U prvoj godini na poziv se prijavilo čak 1200 žena. Partneri na projektu su Otvoreno učilište Algebra, Učilište Studium, Učilište Lovran, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Škola stranih jezika Vodnikova, Talijanska škola mode i dizajna Callegari te Gastronomadi. Zadovoljna akademija ušla je u finale i dvije međunarodne nagrade „Digiday Media Awards“ i „The Drum Marketing Awards“.

Opširnije...

Pravobraniteljica za Radio Dubrovnik o rizicima višestruke diskriminacije

HRRadioDUPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, dala je intervju za Radio Dubrovnik vezano za problematiku diskriminacije po više osnova koju u Izvješću za 2018. obrađuje u poglavlju Rizici višestruke diskriminacije. Pravobraniteljica se osvrnula na položaj žena u ruralnim područjima, žena s invaliditetom, žena pripadnica nacionalnih manjina, žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, žrtava trgovanja ljudima te pitanja vezana uz prostituciju. 

Opširnije...

Komentar slučaja diskriminacije temeljem spolne orijentacije od strane KUD Vesela Šokadija Gundinci

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je za Jutarnji list slučaj diskriminacije temeljem spolne orijentacije od strane KUD Vesela Šokadija Gundinci. Pritužitelj se obratio Pravobraniteljici navodeći da je njemu i njegovom istospolnom partneru onemogućeno sudjelovanje na probama pjevačke skupine umjetničkog društva. O poduzetim koracima u slučaju, Pravobraniteljica je obavijestila javnost http://www.prs.hr/index.php/odluke-prs/prema-osnovi-diskriminacije/seksualna-orijentacija/2638-postupanje-po-prituzbi-na-diskriminaciju-temeljem-spolne-orijentacije. Pravobraniteljica je od Ministarstva uprave zatražila provođenje nadzora nad radom udruge „KUD Vesela Šokadija Gundinci“, a zbog nepostupanja u skladu sa upozorenjem i preporukom koje sam im je prethodno uputila.

Attachments:
Download this file (24sata_23_8_2019.pdf)24sata_23_8_2019.pdf[ ]693 Kb
Opširnije...

Diskriminacija u području rada temeljem obiteljskog statusa

jutarnjilistlogoPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, komentirala je na upit Jutarnjeg lista slučaj otkaza majci maloljetnog djeteta s obrazloženjem da je „saznala da joj dijete ima trajnih zdravstvenih problema te zbog kojih nije u mogućnosti biti u cjelosti posvećena poslu i radu već na poslu djeluje odsutno i uplašeno“. Pravobraniteljica je naglasila da je Zakonom o ravnopravnosti spolova izričito propisano da se zabranjuje diskriminacija na temelju bračnog i obiteljskog statusa u svim područjima te tako i u području rada i zapošljavanja, a što se odnosi i na usklađivanje profesionalnog i privatnog života. Nažalost, tijekom proteklih godina institucija Pravobraniteljice prima najveći postotak pritužbi na diskriminaciju upravo vezano za područje rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti. Pravobraniteljica je u prošloj godini tako zaprimila ukupno 120 pritužbi ovoga tipa, pri čemu se njih 37 % odnosilo na povredu prava na zaštitu majčinstva.

Opširnije...

Priopćenje Pravobraniteljice vezano za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda veslačici iz Betine

logoprsmaliSlučaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda veslačici iz Betine od strane supruga njezine rođakinje, a do čega je došlo na njezinom radnom mjestu, ukazuje još jednom na to koliko je važno da policijski djelatnici i djelatnice jasno prepoznaju djela rodno uvjetovanog nasilja, neovisno o tome je li počinitelj suprug, bivši ili sadašnji partner ili muški član šire obitelji. Stoga Pravobraniteljica ponovo naglašava važnost educiranja stručnih osoba kako bi u općoj brutalizaciji rodno uvjetovanog nasilja prepoznali razne oblike njegove manifestacije i ispravnim kvalifikacijama omogućili promptno i učinkovito procesuiranje. Naime, nerijetko se događa da se ovakva vrsta rodno utemeljenog nasilja u obitelji često povezuje s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, odnosno kvalificira kao prekršaj remećenja javnog reda i mira.

Opširnije...

Priopćenje Pravobraniteljice vezano za slučaj višestrukog ubojstva na Kajzerici

FemicideWatch logo1Ponovo svjedočimo tragičnom slučaju nasilja u obitelji u kojem je smrtno stradalo šest osoba, od čega tri žene i jedno dijete. Kao promatračko tijelo koje prati pojavnost rodno uvjetovanog nasilja i femicida, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova će i u ovom slučaju provesti redoviti postupak provjere je li bilo sustavnih propusta u radu policije i centra za socijalnu skrb. Budući da je do višestrukog ubojstva na Kajzerici došlo vatrenim oružjem, Pravobraniteljica ponovo ukazuje na važnost točne procjene od strane policije vezano za rizike koje nosi posjedovanje legalnog ili ilegalnog oružja, pogotovo u slučajevima prijava za nasilje u obitelji.

Opširnije...

Pravobraniteljica o Medijskom kodeksu za Novi radio Đakovo i Radio Dubrovnik

Medijski kodeksPravobraniteljica Višnja Ljubičić je dala intervjue za Novi radio Đakovo i Radio Dubrovnik na temu Medijskog kodeksa, vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Medijski kodeks je izrađen u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama“, čija nositeljica je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Medijski kodeks predstavljen je na Dan žena 8. ožujka 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu. Tada su predstavnici/e dvanaest tiskanih, televizijskih i internetskih medijskih kuća potpisali Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa: 24 sata, Glas Slavonije, Građanska inicijativa NG Buntovnici iz Nove Gradiške, Jutarnji list-Hanza media, HINA, Index.hr, N1 televizija, Novi list, Tportal, TV Jabuka-Otvorena televizija, Večernji list i Z1 televizija. Tim medijima nedavno se priključio i portal VoxFeminae.net, koji je 16. srpnja 2019. potpisao Sporazum.

Opširnije...

Više članaka ...

 1. Pravobraniteljica za Faktograf o ravnopravnosti spolova u području političke participacije
 2. Priopćenje pravobraniteljice povodom seksističke izjave gradonačelnika Rijeke
 3. Priopćenje pravobraniteljice povodom ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i ranjavanja pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb Đakovo
 4. Intervju pravobraniteljice za Novi radio - Đakovo
 5. Izjava pravobraniteljice za RTL Danas
 6. Pravobraniteljica komentirala za portal Netokracija nastup go-go plesačica na IT konferenciji
 7. Međunarodna organizacija rada usvojila Konvenciju o sprječavanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada
 8. Intervju pravobraniteljice za Radio Dubrovnik
 9. Pravobraniteljica dala izjavu Makarskoj kronici
 10. Priopćenje povodom izjava gradonačelnika Grada Zagreba upućenih ministrici znanosti i obrazovanja
 11. Pravobraniteljica u Temi dana o nasilju prema ženama
 12. Pravobraniteljica za Global o seksizmu u području zdravstva
 13. Izjava za emisiju Ureda EU Parlamenta u Zagrebu
 14. E-savjetovanje o Nacrtu Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma
 15. Pravobraniteljica za HR Radio Dubrovnik
 16. Pravobraniteljica dala intervju Slavonskom radiju Osijek
 17. Pravobraniteljica komentirala za Nova TV novu direktivu EP-a
 18. Dnevnik HTV-a o istraživanju Pravobraniteljice
 19. Priopćenje o poštivanju načela ravnopravnosti spolova na izborima za članove/ice u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2019.
 20. Pravobraniteljica za IN portal komentirala položaj žena s invaliditetom