sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Zaključci 61. zasjedanja UN Komisije o statusu žena (CSW)

csw61U zaključnom dokumentu UN Komisije o statusu žena (Commission on the Status of Women - CSW) zemlje članice su se obvezale osigurati punu i jednaku participaciju žena u ekonomiji, kao i pravo žena na rad i poštivanje svih prava na radnom mjestu. U dokumentu je istaknuto da borba za osnaživanje žena i ostvarenje rodne ravnopravnosti nailaze na niz prepreka, uključujući rodne stereotipe i društvene norme koje podržavaju koncentraciju žena u zdravstvenim i društvenim sektorima, neravnopravan položaj na radnom mjestu, kao i veći obim neplaćenog rada koji obaljaju žene.

Rodni jaz u plaćama trenutno iznosi 23% postoji unatoč međunarodnim standardima o jednakosti plaća. Zaključni dokument ističe kako se zemlje članice obvezuju na implementaciju politika o jednakosti plaća, i to kroz društveni dijalog, kolektivno pregovaranje, evaluaciju radnih mjesta i reviziju plaća u odnosu na rod. 

Komisija poziva i na povećanje napora u cilju ostvarenja veće ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama vezano za koji je istaknuta važnost jednake pristupačnosti plaćenog roditeljskog dopusta za majke i očeve, kao i promicanje korištenja dopusta za očeve, kako žene ne bi u startu bile u lošijoj poziciji zbog trudnoće i majčinstva.

U svrhu ekonomskog osnaživanja žena CSW predlaže: povećanje fleksibilnosti na radnom mjestu, olakšavanje dojenja za majke koje rade, razvoj infrastrukture i tehnologije, osiguravanje financijski dostupnih ustanova za skrb o djeci i drugim članovima kućanstva kojima je potrebna njega te prilagodbu obrazovnog sustava kako bi se trudnim adolescenticama i samohranim majkama omogućilo da završe obrazovanje, razvoj i implementacija politika protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Komisija prepoznaje i važnost dostupnosti i pristupačnosti uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja kako bi žene u potpunosti mogle participirati u radnoj snazi.

Po prvi puta tema rasprave bio je način prijenosa neformalnih i kućanskih radnica u formalnu ekonomiju. Komisija se složila oko važnosti dostojanstvenog rada i plaćene skrbi u javnom i privatnom sektoru, povećanja socijalne zaštite i plaća koje garantiraju dostojanstven život te osiguravanja sigurnih uvjeta rada za žene. Ovo je osobito značajno u kontekstu zapošljavanja mnogih migrantkinja u područjima neformalne ekonomije, gdje su osobito izložene zlostavljanju i izrabljivanju.

UN Commission on Status of Women - Press-release, 24.3.2017.